Komisija izdala prvu emisiju socijalnih obveznica u visini 17 milijardi eura

Potporu iz instrumenta SURE dosad je zatražilo 17 država članica, među njima i Hrvatska, koja će dobiti milijardu eura povoljnih zajmova za zaštitu i očuvanje radnih mjesta.

Komisija izdala prvu emisiju socijalnih obveznica u visini 17 milijardi eura Unsplash
22. 10. 2020

Europska komisija izdala je u srijedu prve socijalne obveznice u vrijednosti od 17 milijardi eura u okviru instrumenta “SURE” radi zaštite radnih mjesta i zadržavanja zaposlenika.

Komisija prvi put u povijesti na tržištu izdaje socijalne obveznice kako bi prikupila novac koji će pridonijeti očuvanju radnih mjesta. Ta nezabilježena mjera odraz je izvanrednih okolnosti u kojima živimo. Nećemo štedjeti truda da građanima Unije osiguramo sredstva za život. Drago mi je da će zemlje teško pogođene krizom ubrzo primiti potporu u okviru instrumenta SURE”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Prikupljena sredstva stavit će se na raspolaganje državama članicama u obliku zajmova kako bi im se pomoglo u pokrivanju troškova izravno povezanih s financiranjem nacionalnih programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera donesenih kao odgovor na pandemiju. Instrumentom SURE mogle bi se financirati i neke zdravstvene mjere, posebno na radnom mjestu, uvedene kako bi se osigurao siguran povratak normalnom poslovanju.

Uvjeti pod kojima Komisija pozajmljuje izravno se prenose na države članice koje primaju zajmove.

Komisija ima najveći mogući kreditni rejting i dobar dio zemalja članica ne bi mogao dobiti kredite po tako povoljnim uvjetima.

Potporu iz instrumenta dosad je zatražilo 17 država članica, među njima i Hrvatska, koja će dobiti milijardu eura povoljnih zajmova za zaštitu i očuvanje radnih mjesta. Ukupno se u okviru toga instrumenta planira izdati obveznice u visini od 100 milijardi eura. Instrument je dostupan svim zemljama članicama. 

Ovo prvo izdanje sastoji se od obveznica u iznosu od 10 milijardi eura s dospijećem u listopadu 2030. i iznosu od sedam milijardi s dospijećem 2040. godine.

Za upis obveznica vladao je vrlo veliki interes ulagatelja te je više od 13 puta premašio ponudu, što je povoljno utjecalo na cijenu za obje obveznice.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.