Hrvatskoj isplaćen drugi obrok od 510 milijuna eura iz instrumenta SURE

Hrvatska je 17. studenoga prošle godine dobila prvi obrok od 510 milijuna eura, a s današnjih 510 milijuna dobila je ukupan iznos od 1,02 milijardi koji joj je odobren iz instrumenta SURE.

Hrvatskoj isplaćen drugi obrok od 510 milijuna eura iz instrumenta SURE Pixabay
16. 3. 2021

Europska komisija je u utorak sedam država članica isplatila ukupno devet milijardi eura u okviru instrumenta SURE koji državama članicama povoljnim zajmovima pomaže u pokrivanju naglo povećanih rashoda za očuvanje radnih mjesta u koronakrizi.

Ovo je peti obrok isplate, a drugi u u ovoj godini. Potpore od ukupno devet milijardi eura dobilo je sedam zemalja članica: Češka milijardu eura, Španjolska 2,87 milijardi, Hrvatska 510 milijuna, Italija 3,87 milijardi, Litva 302 milijuna, Malta 123 milijuna i Slovačka 330 milijuna eura.

Do danas je 16 država članica dobilo ukupno 62,6 milijarde eura zajmova koje Komisija podiže na financijskim tržištima po najpovoljnijim uvjetima.

Hrvatska je 17. studenoga prošle godine dobila prvi obrok od 510 milijuna eura, a s današnjih 510 milijuna dobila je ukupan iznos od 1,02 milijardi koji joj je odobren iz instrumenta SURE.

Instrument SURE uspostavljen je u svibnju prošle godine i namijenjen je zaštiti radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa. U sklopu tog instrumenta, državama članicama dostupna je financijska pomoć u ukupnom iznosu do 100 milijardi eura i to u obliku zajmova koje EU pod povoljnim uvjetima odobrava državama članicama koje zatraže potporu. Zbog snažnog kreditnog rejtinga Europske unije, države članice na taj način imaju niske troškove zaduživanja.

Zajmovi pomažu državama članicama da financiraju programe skraćenog radnog vremena za zaposlenike ili slične mjere za samozaposlene osobe.

Programi skraćenog radnog vremena su mjere kojima se u određenim okolnostima poduzećima s ekonomskim poteškoćama omogućuje da privremeno smanje broj radnih sati svojih zaposlenika koji onda za neodrađene sate dobivaju potpore od države. Slični programi primjenjuju se za zamjenu dohotka samozaposlenih osoba.

Sve države članice imaju neki oblik programa skraćenog radnog vremena kako bi se izbjegla nepotrebna otpuštanja i spriječilo da zbog privremenog udara nastane veća i trajnija šteta za gospodarstvo i tržište rada.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.