EU se dogovorila o 100 milijardi eura zajmova za očuvanje radnih mjesta

Zemlje članice dogovorile su se o novom programu potpore za skraćeno radno vrijeme pod imenom SURE.

EU se dogovorila o 100 milijardi eura zajmova za očuvanje radnih mjesta Unsplash, Omid Armin
19. 5. 2020

Europska unija dogovorila se o programu potpore za skraćeno radno vrijeme (SURE), novi instrument solidarnosti koji će nuditi zemljama članicama povoljne zajmove do 100 milijardi eura za očuvanje radnih mjesta, priopćilo je u petak hrvatsko predsjedništvo.

SURE je jedna je od triju sigurnosnih mreža vrijednih 540 milijardi eura namijenjena radnim mjestima i radnicima, poduzećima i državama članicama. 

Politički dogovor postigli su veleposlanici članica EU-a u Bruxellesu, a očekuje se da će ga do 19. svibnja službeno potvrditi Vijeće EU-a.

“SURE će biti ključna sigurnosna mreža za zaštitu radnih mjesta i radnika jer će se njime osigurati da države članice imaju potrebna sredstva za financiranje mjera usmjerenih na rješavanje pitanja nezaposlenosti i gubitka prihoda, kao i nekih zdravstvenih mjera”, rekao je hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

Zajmovi će se temeljiti na jamstvima koja daju članice i bit će usmjereni tamo gdje je potreba za njima najhitnija.

Kako bi članicama koje su zatražile financijsku pomoć pružila tu pomoć pod povoljnim uvjetima, Europska komisija će posuditi sredstva na međunarodnim tržištima kapitala.

Zajmovi tog instrumenta bit će pokriveni proračunom EU-a i jamstvima država članica u skladu s njihovim udjelom u bruto nacionalnom dohotku EU-a.

Ukupni iznos jamstava iznosit će 25 milijardi eura, a instrument će biti operativan do 31. prosinca 2022.

Vijeće EU-a može na prijedlog EK-a produljiti taj rok, svaki put za dodatnih šest mjeseci, ako i dalje budu prisutni ozbiljni poremećaji u gospodarstvu uzrokovani Covidom-19.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.