Hrvatskoj isplaćeno 510 milijuna eura iz instrumenta SURE

Europska komisija je u utorak u sklopu drugog obroka isplate iz instrumenta SURE isplatila devet zemalja članica Europske unije ukupno 14 milijardi eura.

Hrvatskoj isplaćeno 510 milijuna eura iz instrumenta SURE Pixabay
17. 11. 2020

Od tog je ukupnog iznosa Hrvatska dobila 510 milijuna, Cipar 250 milijuna, Grčka dvije milijarde, Italija dodatnih 6,5 milijardi, Latvija i Malta po 120 milijuna, Litva 300 milijuna, Slovenija 200 milijuna te Španjolska dodatne 4 milijarde eura.

Hrvatskoj je iz instrumenta SURE odobreno ukupno 1,02 milijarde eura, a danas isplaćenih 510 milijuna eura je prva tranša iz tog instrumenta.

Instrument SURE uspostavljen je u svibnju ove godine i namijenjen je zaštiti radnih mjesta i radnika pogođenih pandemijom koronavirusa. U sklopu tog instrumenta će državama članicama biti dostupna financijska pomoć u ukupnom iznosu do 100 milijardi eura i to u obliku zajmova koje će EU pod povoljnim uvjetima odobravati državama članicama koje zatraže potporu. Zbog snažnog kreditnog rejtinga Europske unije, države članice bi na taj način imale niske troškove zaduživanja.

Zajmovi će pomoći državama članicama da financiraju programe skraćenog radnog vremena za zaposlenike ili slične mjere za samozaposlene osobe.

Programi skraćenog radnog vremena su mjere kojima se u određenim okolnostima poduzećima s ekonomskim poteškoćama omogućuje da privremeno smanje broj radnih sati svojih zaposlenika koji onda za neodrađene sate dobivaju javnu dohodovnu potporu. Slični programi primjenjuju se za zamjenu dohotka samozaposlenih osoba.

Sve države članice već imaju neki oblik programa skraćenog radnog vremena kako bi izbjegle nepotrebna otpuštanja i spriječile da zbog privremenog udara nastane veća i trajnija šteta za gospodarstvo i tržište rada.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.