Što je danas sa slavnim QAnonskim šamanom koji je sudjelovao u napadu na američki Kapitol?

Jedno od najupečatljivijih lica napada na Kapitol svakako je bio... Jacob Chansley, ‘QAnonov šaman’: - Nije bilo u redu da sam izazvao strah! Osuđen je na 41 mjesec zatvora u studenom prošle godine.

Godinu dana nakon što je Donald Trump pozvao tisuće svojih pristaša da se bore 'ludo', samo nekoliko sati prije nego što su napali i zauzeli zgradu američkog Capitola 6. siječnja 2021., tužbe protiv mnogih napadača još su u tijeku. U incidentu je prije godinu dana uhićeno više od 700 ljudi, od kojih će mnoge posljedice osjećati do kraja života, dok će je Donald Trump po svemu sudeći odvesti bez ogrebotine.

Što je danas sa slavnim QAnonskim šamanom koji je sudjelovao u napadu na američki Kapitol? Screenshot, Phoenix
6. 1. 2022

Jedno od najupečatljivijih lica napada na Kapitol svakako je bio...

Jacob Chansley, ‘QAnonov šaman’

Sa šiljatom bradom, crtežom američke zastave na licu i rogovima koji vire iz krznenog šešira, gol do struka i brojnim tetovažama, samoproglašeni šaman Quanon, brzo je osvojio internet. Fotografije Jacoba Chansleya kako se kupa u Kapitolu zgrada, preko noći je postao sinonim za događaje tog dana.Chansley od Phoenixa (Arizona) uhićen je 9. siječnja i suočio se s optužnicom u šest točaka. U veljači je javnost, preko njegovog odvjetnika, saznala da se ispričao za svoje postupke tijekom nerede, ne skrivajući razočaranje što Trump nije pomilovao njega ili druge na kraju svog mandata. "Žao mi je što sam izazvao strah u srcima mnogih. Nije bilo u redu", napisao je. Chansley je na kraju priznao krivnju za uznemiravanje u radnog postupka, pa su ostale optužbe odbačene u dogovoru s tužiteljima. Osuđen je na 41 mjesec zatvora u studenom prošle godine. "Gospodin Chansley nije politički zatvorenik. On također ne želi biti tako etiketiran. On je krhka i ranjiva osoba", napisao je odvjetnik Konder Watkins u sudskom izvješću u studenom.

U Al Jazeeri su, osim sudbine Chansleya, istraživali i sudbine drugih najistaknutijih lica (i likova) koji su sudjelovali u napadu na Capitol u Washingtonu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.