Ivana Pernara zauvijek je s mreže smaknuo Facebook, a to se jučer dogodilo i Donaldu Trumpu kojeg je Twitter učinio potpuno nevidljivim - sumrak demokracije, ili?

Stop Trumpovoj Twitter demokraciji. Američkog predsjednika kojeg je pratilo 88,7 milijuna korisnika zauvijek smo uklonili s naše društvene mreže, objavio je jučer kasno navečer Twitter. Odmah je reagirao Trumpov savjetnik Jason Miller. Napisao je: „Odvratno. Big Tech želi onemogućiti da 75 milijuna glasača @realDonaldTrump bude pravilno informirani, i tko zna još koliko njegovih pristaša. Ako mislite da sljedeći put neće doći po vas, grdo se varate."

- "Nakon pomnog pregleda nedavnih tweetova s ​​@realDonaldTrump računa i konteksta oko njih, posebno kako ih se prima i tumači na i izvan Twittera, trajno smo obustavili račun zbog rizika od daljnjeg poticanja na nasilje", napisala je kompanija bez isticanja imena i prezimena osobe koja je takvu odluku potpisala. I jedan hrvatski političar doživio je istu sudbinu. Pred koji mjesec, preko noći, skinuo ga je s mreže korisnika Facebook i naprosto ga učinio nevidljivim. Od tada njegova je pojavnost na političkoj sceni ravna nuli.

Ivana Pernara zauvijek je s mreže smaknuo Facebook, a to se jučer dogodilo i Donaldu Trumpu kojeg je Twitter učinio potpuno nevidljivim - sumrak demokracije, ili? Twitter
9. 1. 2021

Moć društvenih mreža je nevjerojatna. Dignu te preko noći do samih zvijezda i političkih vrhunaca, a kad im puhne mogu te ugasiti kako su te i stvorili. Donald Trump sasvim izvjesno nikad ne bi postao američkim predsjednikom da ga pred četiri/pet godina nije pogurao digitalnu guru, izdavač i politički aktivist Steve Bannon. Koristio je u najvećoj mjeri društvene mreže da bi ga lansirao u političku orbitu i javno je poznato kako Trump izbor zahvaljuje prije svega Twitteru, Facebooku, Bannonu... Ovaj prvi ga je sinoć eliminirao s društvene scene koju kontrolira na jednak način na koji je to pred koji mjesec uradio Facebook s profilom Ivana Pernara, enfant terribleom hrvatske politike. Nevjerojatna je lakoća s kojom se društvene mreže obračunavaju s osobama za koje one ocijene da predstavljaju golemu društvenu štetu. Paradoks je da to čine Twitter i Facebook, društvene mreže koje su u velikoj mjeri doprinijele razvoju različitosti, političkog pluralizma i koje su omogućile i malim, i u javnom rakursu nevidljivim ljudima i političarima da postanu netko i nešto. Kad su to postigli i kad su dostigli same vrhunce, baš te mreže učinili su ih ponovo nikogovićima.
U srijedu, 6. siječnja, Trump je izmamio i pohvalio svjetinu lojalista koji su napali zgradu američkog Kapitola s namjerom da poremete ovjeru pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine. Twitter je privremeno suspendirao Trumpov račun zbog tri njegova tweeta za koja je tvrtka rekla da su "ponovljena i ozbiljna kršenja naše politike građanskog integriteta" i upozorio da će svako buduće kršenje njegovih pravila rezultirati trajnom suspenzijom. Dotični tweetovi uključivali su Trumpovu videoporuku izgrednicima u Washingtonu, u kojoj im je rekao da se vrate kući - a također je rekao "Volimo te, ti si vrlo poseban" i ponovio neutemeljene tvrdnje da su američki predsjednički izbori bili lažni. Trumpov račun na Twitteru vraćen je u četvrtak nakon što su ti tweetovi izbrisani.
Poseban osvrt dao je Tod Spangler s portala Variety https://variety.com/2021/digital/news/twitter-bans-donald-trump-1234881689/
U srijedu, 6. siječnja, Trump je izmamio i pohvalio svjetinu lojalista koji su napali zgradu američkog Kapitola s namjerom da poremete ovjeru pobjede Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine. Twitter je privremeno suspendirao Trumpov račun zbog tri njegova tweeta za koja je tvrtka rekla da su "ponovljena i ozbiljna kršenja naše politike građanskog integriteta" i upozorio da će svako buduće kršenje njegovih pravila rezultirati trajnom suspenzijom. Dotični tweetovi uključivali su Trumpovu videoporuku izgrednicima u Washingtonu, u kojoj im je rekao da se vrate kući - a također je rekao "Volimo te, ti si vrlo poseban" i ponovio neutemeljene tvrdnje da su američki predsjednički izbori bili lažni. Trumpov račun na Twitteru vraćen je u četvrtak nakon što su ti tweetovi izbrisani.
Twitter je izložio obrazloženje svoje odluke da možda najpoznatijem moćniku omogući pokretanje - na temelju posljednja dva tweeta koja su dovela do Trumpove zabrane.
Tvrtka je primijetila da je Trump u petak (8. siječnja) objavio tweet: "75.000.000 sjajnih američkih patriota koji su glasali za mene, AMERIKA PRVA i PONOVO ČINI AMERIKU VELIKOM, imat će  GLAS još dugo u budućnosti. Neće ih se ni na koji način, u obliku ili obliku ne poštivati ​​ili nepravedno postupati !!! Ubrzo nakon toga, tweetao je: "Svima koji su pitali, neću ići na Inauguraciju 20. siječnja."
Twitter je rekao da se zbog „stalnih napetosti u Sjedinjenim Državama i previranja u globalnom razgovoru u vezi s ljudima koji su nasilno upali na Kapitol 6. siječnja 2021. godine, ova dva Tweeta moraju čitati u kontekstu širih događaja u zemlju i načine na koje predsjednikove izjave mogu mobilizirati različite publike, uključujući poticanje nasilja, kao i u kontekstu obrasca ponašanja iz ovog izvještaja posljednjih tjedana. "
Prema Twitteru, među čimbenicima koji su važili u njegovoj odluci o zabrani Trumpa bili su i to što su planovi za „buduće oružane prosvjede već počeli rasti na Twitteru i izvan njega, uključujući predloženi sekundarni napad na američki Kapitol i zgrade glavnog grada 17. siječnja, 2021. " S obzirom na drugi Trumpov tweet, Twitter je rekao da bi poruka mogla "poslužiti kao poticaj onima koji potencijalno razmišljaju o nasilnim djelima da bi Inauguracija bila" sigurna "meta, jer on neće prisustvovati."
Tvrtka je rekla da je utvrdila da su Trumpova dva tweeta kršila njegovu politiku zabrane veličanja nasilja te da bi stoga "korisnik @realDonaldTrump trebao biti trajno suspendiran iz usluge".
"U kontekstu stravičnih događaja ovog tjedna, u srijedu smo jasno stavili do znanja da bi dodatna kršenja pravila Twittera potencijalno mogla rezultirati upravo ovim postupkom", rekao je Twitter u petak. „Naš okvir javnog interesa postoji kako bi omogućio javnosti da izravno čuje izabrane dužnosnike i svjetske vođe. Izgrađen je na principu da narod ima pravo držati vlast odgovornom na otvorenom. Međutim, jasno smo pokazali unatrag godina da ti računi nisu u potpunosti iznad naših pravila i da između ostalog ne mogu koristiti Twitter za poticanje nasilja. "
Otkako se pridružio Twitteru u ožujku 2009., Trump je objavio 59.600 tweetova. Nitko od njih više nije javno dostupan na usluzi.
Odvojeno, Facebook je ranije ovog tjedna rekao da će zamrznuti Trumpove račune Facebook i Instagram na neodređeno vrijeme, i barem do kraja njegovog predsjedničkog mandata. Izvršni direktor Mark Zuckerberg također je za tu odluku naveo rizik od trajnog nasilja.

U međuvremenu, Twitter je također u petak trajno suspendirao račune Trumpovog odvjetnika Sidneya Powella, Michaela Flynna, predsjednikovog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost koji se izjasnio krivim za laž istražiteljima koji istražuju veze Rusije s Trumpovom kampanjom (i koga je Trump pomilovao u studenom prošle godine) i drugih pristaše teorije zavjere QAnon. Twitter je rekao da je to zato što su korisnici tih računa kršili pravila usluge koja zabranjuju "koordiniranu štetnu aktivnost" koja bi mogla dovesti do "offline štete".

U lipnju 2019. Twitter je usvojio politiku za političke ličnosti poput Trumpa, prema kojoj platforma ostavlja tweetove koji bi predstavljali kršenje za redovne korisnike, ali za koje tvrtka smatra da su u "javnom interesu". Takvi su tweetovi skriveni iza naljepnice upozorenja koja zahtijeva da korisnici kliknu kako bi ih pogledali. Osim toga, postovi označeni tako ne mogu se sviđati, komentirati ili prosljeđivati ​​tweetove.

Uz pregršt slučajeva kada je Twitter skrivao Trumpove tweetove, društvena mreža u posljednja dva mjeseca dodala je stotine oznaka provjere činjenica objavama @ realDonaldTrump lažima o izborima 2020. godine, uključujući neutemeljene tvrdnje o širokoj prevari birača.

Komentirajući zabranu Trumpa na Twitteru, Jessica J. González, supredsjednica udruge za zagovaranje potrošača Free Press i suosnivačica koalicije za borbu protiv mržnje Promijeni uvjete, rekla je: „Odluka Twittera o trajnoj suspenziji Donalda Trumpa pobjeda je rasnih skupina -zagovornici pravde koji već dugo osuđuju njegovo kontinuirano zlostavljanje platforme ... Današnje vijesti, iako jedan dan kasne i nemaju ni jedan dolar, dobrodošle su. Pozivam druge tvrtke za društvene medije da odmah slijede njihov primjer. "

U tweetu od petka, Trumpov savjetnik Jason Miller napisao je: „Odvratno. Big Tech želi otkazati svih 75 milijuna pristaša @realDonaldTrump. Ako mislite da sljedeći put neće doći po vas, varate se."

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.