Tko kaže da je nestao? Eto ga na katalonskim i španjoskim medijima, naprosto "vrište" zbog potpore Katalonskoj trojki

Kolakušić se sakrio? Ne, njega su uklonili iz hrvatskih medija. Njegova podrška katalonskoj trojki daleko je odjeknula. Hina tvrdi da ne zna kako je točno glasovao, da im se nije htio javiti. A istina je sasvim suprotna. Ne samo da ga nisu kontaktirali nisu se potrudili ni pročitati izvješće pravosudne komisije u kojoj se točno navode stajališta svih njenih 25 članova.


https://www.elnacional.cat/.../video-eurodiputat-croat...

https://www.elnacional.cat/ca/politica/video-eurodiputat-croat-retreu-borrell-presos-politics-espanya_521196_102.html?jwsource=cl

Tko kaže da je nestao? Eto ga na katalonskim i španjoskim medijima, naprosto "vrište" zbog  potpore Katalonskoj trojki Catalan press
27. 2. 2021

Kojeg li apsurda, Kolakušića više prate mediji s Pirineja, nego hrvatski, koji ga ignoriraju, crtaju mu Hitlerove brčiće, nazivaju Saddamom...
Za Kolakušića se otimaju španjolski i katalonski mediji, ne i hrvatski koji su mu nabili „silenzio stampa“. Za domaće novinare on je Saddam Hussein, Duce, Hitler iz našeg sokaka, a za one s pirinejskog poluotoka pravednik i zagovornik vladavine prava koji se žestoko suprotstavio pokušaju političkog silovanja skidanja zastupničkog imuniteta u Europskom parlamentu katalonskoj trojki Carles Puigdemont, Toni Comín i Carla Ponsati nerijetko citiraju riječi bivšeg suca koji je u Bruxellesu više puta ponovio kako njihov status regulira pravo a ne politika.

Želite li nešto više saznati o Mislavu Kolakušiću, čitajte španjolske i katalonske medije, jer tamo je svojevrsna zvijezda. Za razliku od hrvatskih koji u posljednjih 16 mjeseci ne pokazuju ni najmanji interes za onim što radi i zastupa hrvatski europalamentarac. Kako je Mislav Kolakušić postao popularan u Španjolskoj i posebice u Kataloniji i zašto nije zanimljivim hrvatskim medijima? Za njime se otimaju novinari s Pirinejskog otoka, no ne i oni iz Hrvatske. Tako ga je Robert Bajruši, kolumnista Jutarnjeg lista nazvao Sadamom Huseinom, na RTL-u mu je lansirana etiketa Hitlera iz našeg sokaka, koju je osmislio dežurni analitičar Žarko Puhovski, komedijaš Dario Juričan na HRT-u prozvao ga je Duceom, a potom su poput papagaja i brojni drugi mediji počeli koristiti ove i slične metafore za hrvatskog zastupnika u Bruxellesu. Večernji list i 24 sata otišli su i korak dalje. Pozvali su hrvatske glasače da učine sve samo da se Mislav Kolakušić nikada više ne vrati u Hrvatsku i da je za sve puno bolje da nas poštedi svojih ideja. 24 sata nacrtao mu je i Hitlkerove brčiće, sve kako bi ga prikazao u najgorem mogućem svjetlu.

To što nije dobro za hrvatske medije, očito se ne odnosi za strane, posebice za one iz Španjolske i Katalonije. Prate ne samo ono što neovisni parlamentarac govori o katalonskoj trojki, Carles Puigdemontu, Toni Comín i Carla Ponsati. Hrvatski europarlamentarac čvrsto se zalaže za vladavinu prava i u Parlamentu je oštro prozvao politički presing s kojim se želi skinuti imuniteti katalonskoj trojki u Euro parlamentu. Upravo će se ovog tjedna u Bruxelessu raspravljati o borcima za neovisnost Katalonije, kako ih nazivaju jedni ili o separatisima kako iz nazivaju u Madridu.

No nije to jedina tema koja zanima novinare s pirinejskog poluotoka vezana uz Mislava Kolakušića. On je za njih iznimno zanimljiv jer je kao novisni zastupnik uspio nametnuti sijaset i cijeloj Europi zanimljivih tema. Dakako da su njihova pitanja najšešće vezana uz hrvatski put osamostaljenja, no u žiži zanimanja su im i teme o korupciji, nepotizmu, sužavanju ovlasti Europarlamenta za vrijeme pandemije.

Vladavina prava u Europskoj uniji posljednjih mjeseci postaje ključna točka prijepora između država članica. Nakon što je poštivanje vladavine prave koja je upisana u Ugovor o funkcioniranju EU postao preduvjet za dobivanje financijskih sredstava Unije, pobunile su se Poljska i Mađarska prijeteći da neće podržati višegodišnji financijski okvir EU, najvažniji financijski dokument za sljedeće sedmogodišnje razdoblje.

No, vladavina prava nije problem samo u Mađarskoj i Poljskoj, nego i državama poput Hrvatske koja struže po dnu u svim istraživanjima korupcije i razine vladavine prava. Problema ima i u starim državama članicama prije svega Španjolskoj, koja je svoj sukob sa Katalonijom, svojom zapadnom i najbogatijom pokrajinom prenijela na europsku razinu. Španjolska se još od katalonskog referenduma o neovisnosti 2018. godina suočava sa optužbama za politički progon političkih prvaka Katalonije, od kojih su mnogi već u zatvoru i izdržavaju višegodišnje zatvorske kazne zbog proglašenja neovisnosti. Od tad do danas između te španjolske pokrajine i Španjolske vodi se izrazito oštra pravna bitka, a španjolske političke opcije na sve načine pokušavaju iz Europskog parlamenta izbaciti tri katalonska zastupnika, služeći se pritom alatima i metodama potpuno nespojivima sa demokratskim normama vladavine prava.

Hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić kao član Odbora za pravna pitanja Europskog parlamenta često se ima priliku baviti pitanjem pravnog statusa katalonskih zastupnika. Prvi put prošle godine kada je vodstvo Europskog parlamenta na nalog španjolskog pravosuđa mjesecima blokiralo ulazak dva katalonska zastupnika u Europski parlament jer španjolsko državno izborno povjerenstvo nije htjelo poslati Europskom parlamentu obavijest da su katalonski zastupnici uopće izabrani u EU parlament. Madrid je od katalonskih zastupnika, tada već u egzilu, zahtijevao da dođu u Madrid i polože zakletvu kralju, kako bi im izdao potvrdu o izboru u Europski parlament, a sve kako bi ih, kada budu na tlu Španjolske, uhitio i stavio i u zatvor. No nakon pravne bitke na Europskom sudu za ljudska prava donesena je odluka da katalonski zastupnici Carles Puigdemont, Carla Ponsat i Toni Comín uživaju sva prava EU zastupnika i bez ikakve potvrde iz Madrida.

Bivši sudac i trenutni europarlamentarac Kolakušić tada je u raspravama na Odboru za pravna pitanja vrlo oštro upozoravao parlamentarnu većinu da ne može zatvarati oči pred činjenicom da se u Europskom parlamentu krše prava zastupnika i da je zaštita njhovih prava kao europskih zastupnika pitanje vladavine prava u samoj Europskoj uniji, a ne više unutarnje političko pitanje između Španjolske i političkog vodstva Katalonije. U svojim govorima na plenarnoj sjednici Kolakušić je uputio kritiku europskom povjereniku za vanjske poslove Josephu Borellu, pozvavši vodstvo EU i zastupnike u Europskom parlamentu da prije nego počnu dijeliti savjete o demokraciji po svijetu, obrate pažnju na unutarnja pitanja Unije. Kolakušićevi govori u Europskom parlamentu često su tema i katalonskih i španjolskih medija, a videozapisi njegovih govora na temu vladavine prava šire se putem društvenih mreža. U tom kontekstu, činjenica da većina hrvatskih medija potpuno zaobilazi rad Mislava Kolakušića govori sama za sebe o domaćoj medijskoj sceni.

Mislav Kolakušić i ovoga mjeseca je u okviru Odbora za pravna pitanja Europskog parlamenta morao braniti temeljne principe vladavine prava kada je iz Madrida ponovo došao zahtjev za ukidanje imuniteta svih troje katalonskih zastupnika kako bi ih Belgija mogla izručiti. Kolakušić je i ovoga puta odbio prihvatiti obrazloženje španjolskih pravosudnih vlasti ocjenivši zahtjeve za ukidanjem imuniteta nedopustivim obračunom španjolske vlade sa oporbenim zastupnicima. Korištenje pravosuđa kako bi se obračunalo s oporbenim zastupnicima zbog tzv. političkih kaznenih djela umjesto traženja političkog rješenja nije odraz demokratskog društva i vladavine prava kakve bi EU morala poštivati.

Svojim istupima u Europskom parlamentu i to kao nezavisni zastupnik Kolakušić je već izgradio prepoznatljivu poziciju. Borbu za vladavinu prava u Hrvatskoj proširio je na Europsku uniju, a Kolakušić bilježi milijunske preglede na društvenim mrežama kako u Hrvatskoj tako i u drugim državama članicama.

https://www.elnacional.cat/en/ politics/croatian-mep-borrell- spain-prosecutions_521304_102. html, https://aquicatalunha.com.br/ en/eurodeputado-croata- denuncia-repressao-espanhola- contra-catalunha/

https://www.vilaweb.cat/ noticies/mislav-kolakusic- denuncia-repressio-politica- catalunya/

https://www.esquerra.cat/ca/ 38-eurodiputats-parlament- europeu-immunitat-oriol- junqueras-esquerra-erc

https://www.lavanguardia.com/ politica/20201116/49493718534/ carles-puigdemont-d,eclarara- diciembre-suplicatorio.html

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.