Kao što su u privatizaciji zbog nekretnina uništili tvornice, sada se spremaju uništiti preostalu pamet

Apel i vapaj Brodarskog instituta zbog Vladine odluke o provođenje postupka likvidacije društva Brodarski institut d.o.o., Zagreb! Snažno se protive Odluci Vlade RH i traže podršku jqvnosti koja bi osnažila njihova nastojanja da upozore Vladu RH na očite pogreške u postupanju. Ako se BI likvidira, a radnici otpuste te rad u laboratorijima obustavi, više ga neće biti moguće uspostaviti. i još gore o odobravnju isplate vlasničkog zajma u iznosu do 60.000.000,00 kuna. Potpisala ga je Marta Pedišić Buča, M.Sc., Head of Department koja je zgrožena da se tako lako rješavamo ne samo respektabilnih poslovnih subjekata, već i pameti. Eto što je napisala:

- Kao što ste možda već doznali iz medija, Vlada RH je na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o stvaranju prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije društva Brodarski institut d.o.o. Zagreb (BI). Pri tome se iz rebalansa proračuna s ciljem stvaranja prethodno potrebnih uvjeta za provođenje postupka likvidacije društva Brodarski institut d.o.o., Zagreb odobrava isplata vlasničkog zajma u iznosu do 60.000.000,00 kuna.
Obrazloženje ove Odluke pripremljeno od strane CERP-a i Ministarstva graditeljstva i državne imovine sadrži niz netočnih navoda i što je još gore uopće ne sadrži očitovanje o djelatnosti i poslovnim aktivnostima BI-a koje, unatoč poslovanju u uvjetima blokade, nisu ugašene. Ispitivanja u laboratorijima brodske hidrodinamike se provode te su u tijeku projekti i u bazenu i kavitacijskom tunelu.
Kao što su u privatizaciji zbog nekretnina uništili tvornice, sada se spremaju uništiti preostalu pamet Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
6. 11. 2021

Vapaj iz Brodarskog instituta koji se ne miri likvidacijom i uništenjem jednog od ponosa hrvatske industrije i znanosti. Donosimo njihovo pismo:

- Neki od recentnih projekata uključuju razvoj azipodnog kontrarotirajućeg propulzora, istraživanje pomorstvenih značajki brze jedinice pri 60 čvorova brzine itd. Institut obavlja složena istraživanja kako za domaće tvrtke tako i za renomirane strane naručitelje, te aktivno sudjeluje u radu ITTC –a i to predsjedajući jednom od četiri radne grupe kao i EU projektu iz ADRION programa. Da su analize provedene od strane Vlasnika uključivale nešto više od puke procjene vrijednosti zemljišta, ovakvi projekti bi zasigurno izazvali pozornost.


Naglašavamo da su laboratoriji BI najveći i najskuplji laboratorijski resursi u RH, da BI ima više od 70 godina tradicije i akumuliranog znanja te da može u vrlo velikoj mjeri doprinositi razvoju znanosti u području tehnike, znanosti, gospodarstva i obrane, što mu u stvari i jest svrha. Posebna vrijednost BI su radnici koji su očuvali laboratorije i koji uspješno obavljaju složena istraživanja.
Neki od Vas i u ovom trenutku surađuju s nama na tekućim projektima, a neki su nedavno surađivali. Također, s nekima od Vas smo u razgovorima o budućim projektima i suradnji, a sve to ova Odluka i Obrazloženje zanemaruju.
Prema navodima iz Obrazloženja, nakana je Vlasnika otvoriti perspektivu za „uspješno upravljanje nekretninama“, a tvrdi se da je to „u neospornom interesu RH“.


Ne postoji interes za održavanjem djelatnosti, projekata i poslova na kojima i trenutno radimo te onih planiranih u budućnosti, a kamoli perspektive koja bi se otvorila kada bismo se mogli prijavljivati na natječaje i EU fondove. Područja smanjenja emisija i zaštite okoliša u kojima smo kontinuirano prisutni nisu prepoznata kao „neosporni interes RH“.
Neosporni interes RH, zbog budućih generacija, trebao bi biti Institut kao jezgra međunarodnog povezivanja znanstvenih ustanova RH u području pomorskih tehnologija, okosnica proširenja proizvodnih i tehnoloških mogućnosti industrije u RH u području pomorskih tehnologija /vodnih resursa, laboratorijski kompleks obnovljen i osuvremenjen iz fondova EU, centar za edukaciju studenata i srednjoškolaca u području tehničke kulture, centar za stručno-tehničku pomoć u skladu sa Strategijom nacionalne sigurnosti i Dugoročnih planom Oružanih snaga i centar za programe i planove smanjenja emisija vodenog prometa u RH.


Snažno se protivimo ovoj Odluci Vlade RH i obraćamo Vam se sa apelom za pismo podrške, koje bi dodatno osnažilo naša nastojanja da upozorimo Vladu RH na očite pogreške u postupanju. Ako se BI likvidira, a radnici otpuste te rad u laboratorijima obustavi, više ga neće biti moguće uspostaviti.

S poštovanjem,
ispred radnika Brodarskog instituta
Marta Pedišić Buča, M.Sc.
Head of Department
Brodarski institut LLC

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.