NOVI POREZ NA BUDALE Ako gasite tvrtku, morate 11 godina plaćati HGK da vam čuva dokumentaciju. Firmu je lako i za 10 kn otvoriti, no zatvaranje će vas stajati i preko 35.000 kn!

Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa koji ima kuću bez građevinske dozvole, koju još nije legalizirao, koji je muljao s imovinskom karticom, koji je Ovršnim zakonom svezao omču oko vrata najmanje 300.000 blokiranih potpisao je krajem prošle godine još jedan sumanuti pravilnik. Po njemu i to pred koji dan, ako gasite tvrtku, ako je likvidirate, morate po sili zakona 11 godina plaćati HGK da vam čuva dokumentaciju

NOVI POREZ NA BUDALE Ako gasite tvrtku, morate 11 godina plaćati HGK da vam čuva dokumentaciju. Firmu je lako i za 10 kn otvoriti, no zatvaranje će vas stajati i preko 35.000 kn! Patrik Macek/Pixell
9. 2. 2020

Napisao: Borut Černelić

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ima kuću bez dozvole! Propisao je najskuplje naknade ovršenicima u svijetu. Zbog njega dobar dio od 300.000 blokiranih ne može normalno živjeti. Na misu u Zagrebačku katedralu dolazi u skupocjenom BMW-u X6. Muljari s imovinskom karticom. Ne prijavljuje zemljište i okućnicu…

Sve to u Hrvatskoj radi čovjek koji je u Vladi RH najsnažnija poluga prava i pravde. Riječ je o Draženu Bošnjakoviću, ministru pravosuđa koji se krajem prošle godine proslavio još jednom glupošću kakve se ne bi dosjetio ni Borat u svojim ludim filmovima u kojima je ismijavao Kazahstan. Ovo je pravi Apsurdistan, jer umjesto da štiti interese građana, gospodarstvenika i zdravog razuma on pogoduje uskim i moćnim interesnim skupinama. Tako je najnovijim pravilnikom, koji je stupio na snagu početkom godine osigurao „radio, ne radio“ nove sigurne izdašne prihode Hrvatskoj gospodarskoj komori.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ima kuću bez građevinske dozvole. Još je nije legalizirao. Muljao s imovinskom karticom. Ovršnim zakonom zavezao je omču oko vrata najmanje 300.000 ovršenih. Potpisao je krajem prošle godine još jedan sumanuti pravilnik, koji je pred koji dan i na žalost zaživio. Po njemu, ako gasite tvrtku, ako je likvidirate, morate po sili zakona 11 godina plaćati HGK da vam čuva dokumentaciju. Prema neslužbenim procjenama financijaša riječ je o trošku za male firme u ukupnom iznosu i do nevjerojatnih 28.000 kn u nešto više od jednog desetljeća. Kakva samo dosjetka da bi se opravdao raison d'etre Hrvatske gospodarske komore. Tako domišljat nije bio ni legendarni manipulator Nadan Vidošević, koji je obilati dio članarina HGK, koje su tvrtke i dalje obavezne uplaćivati, pretakao u svoj džep. Jednako kao što je on skrivao bogatstvo, lovačke trofeje i umjetnine u podrumskim trezorima tako je i čovjek koji je udarna igla Hrvatske vlade za pravosuđe, muljari s imovinskom karticom. Tko normalan može pomisliti da ministar pravosuđa ima kuću koja je sagrađena bez građevinske dozvole. Tko normalan hoće  čuti da čovjek koji zadužen za funkcioniranje prava i pravednosti kroji katastrofalan Ovršni zakon, a sad potpisuje i iznimnu privilegiju Hrvatskoj gospodarskoj komori. Već od početka ove godine osigurao im je nove izdašne prihode. Nametnuo je  vlasnicima likvidiranih tvrtki novu mjesečnu taksu od 20 kuna po „dužnom metru“ pohrane knjigovodstvenih registara. Ni manje ni više ovaj suludi idiotski posao, koji do sada nismo poznavali, povjerio je instituciji koja se već hrani mjesečnim članarina koje iznose od 42 kune pa na više, ovisno o veličini gospodarskog subjekta. I zbog čega je posao dodijeljen HGK-u? Zašto nije posao dobila FINA, koja ionako raspolaže  s ogromnim arhivima poslovnih subjekata, koja završna izvješća ima pohranjene u elektronskom obliku. Na kraju krajeva, sto to nikome nije ni potrebno u ovom obliku.

I do sada je postupak likvidacija bio iznimno skup. U redovitom postupku stajao je iznad 30.000 kuna. U skraćenom teško da ste mogli proći sa svotom manjom od 4500 kuna. U Hrvatskoj lako i za samo 10 kuna možete otvoriti firmu, al' zatvorit ćete je teško i iznimno skupo. Sad i skuplje za novih 20 kuna po dužnom metru mjesečno i tako to 11 godina. Jednom kad im uđete pod radar nastradali ste! Po neslužbenim računicama i vlasnicima manjih likvidiranih tvrtki koje su normalno poslovale smiješi se novi harač od približno novih 25.000 kuna. Čak i ako uopće niste radili, a iz radoznalosti se i olako otvorili, a odmah potom i likvidirali tvrtku, najmanji mogući trošak za HGK po ovoj novoj hrvatskoj birokratskoj izmišljotini bit će vam 2640 kuna! Pa kako to? Zašto? Zato što ste u obavezi platiti bar jedan dužni metar skladišnog prostora koji vam ekskluzivno prodaje HGK, kojoj je ovaj posao svojim potpisom povjerio Dražen Bošnjaković! O tempora o mores!?
Nekretninski skandali opterećuju Plenkovićeve ministre, a najnoviji je glavni akter ministar Dražen Bošnjaković. Njemu nedostaju 'četvorni metri' u imovinskoj kartici, a sad se lako uvlači u bizarni i lakrdijaški propis kojem je jedini cilj osigurati novac za HGK, a kako? Tako da svijetu nepoznat porezni reket plate oni koji zapravo i ne postoje. To što ste likvidirali firmu ne znači vam puno, jer punih ćete 11 godina i kao fizička osoba za svoju ugaslu firmu morati „hraniti“ državu i HGK! Kako je otkrio "24 sata" Dražen Bošnjaković u svojoj je imovinskoj kartici upisao deset nekretnina, a među njima i kuću u Biogradu. U ožujku 2016. upisao je kuću površine 140 četvornih metara, u vlasništvu svoje supruge. Procijenio ju je na 600.000 kn. Novinari ovog najčitanijeg hrvatskog dnevnika otkrili su niz nelogičnosti. Kako kažu: - Prvo, u zemljišnim knjigama je upisana kao kuća od 77 kvadrata s dvorištem od 323 četvorna metra. U ministrovoj imovinskoj kartici nema govora o nikakvom dvorištu u Biogradu. Drugo, kuća u kartici ima površinu od 140 kvadrata. Treće, u zemljišnim knjigama piše kako je kuća upisana bez priložene građevinske i uporabne dozvole. Ministar nam je sam potvrdio da je izgrađena bez građevinske dozvole te da još nije legalizirana. Supruga ju je, stoji u imovinskoj kartici, stekla darovnim ugovorom. Nekretnina glasi na Lidiju Bošnjaković, ministrovu suprugu.

Zanimljivo je i ministrovovo opravdanje koje je iznio: - To je kuća koja je bila samo prizemlje. To je prokišnjavalo, gore je bila ravna deka. Onda je u nekoj fazi nadozidano visoko prizemlje. To smo zajedno radili, cijela familija. Ima tome već dugo - kazao je ministar i ostao živ i što je najbolje i dalje je ministar!
Dakako da su novinari kontaktirali Dražena Bošnjakovića i naravno da njegov odgovor baš i nije bio najrazumniji, prije bi ga se moglo pripisati Boratu, slavnom britanskom glumcu koji se „šegačio“ s državom, al' izgleda da je pogrešno izabrao Kazahstan.
Bošnjaković im je rekao kako je riječ o daru njenih roditelja. Međutim, ona ima još neupisanih kvadrata na tom području. Bilo bi ludo da nije istinito, bilo bi dio Boratovo, a ne našeg hrvatskog scenarija.

PLATI I ŠUTI, JOŠ JEDAN BORATOVSKI HARAČ
No kako je to od danas u praksi. Vlasnik likvidirane tvrtke dužan je tako po izmišljenom pravilniku o iznosu naknade za pohranu i čuvanje poslovnih knjiga plaćati 20 kuna po dužnom metru mjesečno! To za manju firmu koja je relativno normalno poslovala košta oko 28.000 kn u 11 godina. Nevjerojatno, u vremenu kad sve postoji i u digitalnom formatu, kad većinu tih papira posjeduje i FINA, ministar Dražen Bošnjaković svojim je potpisom dao unosan posao Hrvatskoj gospodarskoj komori, koja je NARAVNO jedina ovlaštena raditi taj posao. Navodno su u Svetoj Nedelji već sagradili ogroman prostor u kojem će razvijati svoj iznimno lukrativan posao koji im je osigurao ministar pravosuđa koji je poznat i po tome što je osmislio najskuplji ovršni zakon na svijetu, što je zarobio najmanje 300.000 ovršenika i tko zna koliko još članova njihovih obitelji. Isto je to ministar Možeš li ti vjerovati kako se iznalaze izvori financiranja kvazi institucija.
Pitali smo neke od vlasnika koji namjeravaju likvidirati svoje tvrtke o novom porezu na budale i nikako im nije išlo u glavu da vlasnik firme mora plaćati ovu taksu kad nema više vlasnika i kad je firma likvidirana? Pa zar nije normalno da obaveze prestaju kad se tvrtka ugasi? Ovo je luđe od Borata! Ovo je ludo da ne može biti luđe.
To je toliko bedasto da to zdrav mozak ne može apsorbirati, da ne ide u glavu, ali tako je. Nema gašenja bez dugoročnih obaveza. Robujte „majstori“ za uhljebe, jer očito njima nikada nije dosta, a spremni su sprovesti i takvu zakonsku lakrdiju poput ovog novog pravilnika ministra Bošnjakovića.
Fina ionako ima sve podatke, u elektronskom obliku. Ministra Bošnjakovića moglo bi Povjerenstvo za sukob interesa priupitati i o ovom slučaju nakaradnog pravilnika, jer prije ministrovanja imao je odvjetnički ured.
Imamo apsurdnu situaciju da se tvrtku u Hrvatskoj može lako otvoriti, a zatvara se uz jako mnogo problema. Cijeli proces likvidacije tvrtke je dugotrajan, a sada još skuplji!

Vrsta troška
Redovni likvidacijski postupak
Skraćeni postupak
računovodstvo
5.000,00 – 25.000,00 kuna
1.000,00 – 3.000,00 kuna
nagrada likvidatoru
12.000,00 – 120.000,00 kuna
-
bilježnik
1.000,00 – 2.000,00 kuna
1.000,00 kuna
sudske pristojbe
430,00 kuna
430,00 kuna
 PLUS   OD POČETKA 2020.
Minimalna trošak skladištenja ahrive u HGK 2640 kuna za 11 godina
Prosječan trošak skladištenja cca 28.000 kn za "normalnu malu firmu"

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.