Kanađani inzistiraju na blokiranju granice, vlasti sve bliže nasilnom gušenju "pobune", automobilske tvrtke smanjuju proizvodnju, a i SAD stišće zbog gubitaka

Automobilske tvrtke u SAD-u i Kanadi počele su zatvarati tvornice i smanjivati proizvodnju zbog kontinuiranih prosvjeda vozača kamiona koji se protive cijepljenju protiv covid-19 i mjerama protiv korona virusa. Prosvjednici četvrti dan zaredom blokiraju granični prijelaz između Detroita i Windsora, preko mosta Ambassador, a blokada je proširena na još dva prijelaza.

Kanađani inzistiraju na blokiranju granice, vlasti sve bliže nasilnom gušenju "pobune", automobilske tvrtke smanjuju proizvodnju, a i SAD stišće zbog gubitaka Ana Krach / Pixabay
11. 2. 2022

Snimila: Ana Krach / Pixabay

Osim važnog prijelaza preko mosta Ambassador između Detroita i Windsora, sada su blokirani i granični prijelazi u Alberti, uz granicu s američkom državom Montanom i u Manitobi, koja graniči sa Sjevernom Dakotom. Nastavljena je dvotjedna blokada kanadskog glavnog grada Ottawe. Ford je u srijedu zatvorio svoju tvornicu u Windsoru zbog nestašice dijelova, a tvornica je ponovno otvorena u četvrtak, ali smanjenog kapaciteta. General Motors je zaustavio jednu od smjena u Lansingu, Michigan, a Toyota je do kraja tjedna zatvorila tri tvornice u Ontariju.
 

Kanadski gradonačelnik Windsora Drew Dilken najavio je da će podnijeti zahtjev za sudski nalog za rastjeravanje prosvjednika. Gospodarska šteta nije održiva i mora prestati, rekao je gradonačelnik. Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer pozvala je kanadske vlasti da brzo riješe stvari jer su pogođene plaće radnika i proizvodne linije, što nije prihvatljivo.

Bijela kuća također je u četvrtak pozvala susjednu zemlju da upotrijebi "savezne ovlasti" i prekine granične blokade. Između ostaloga, američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas pozvao je vlasti Ottawe da to učine, ponudivši im pomoć svog ministarstva.

Slični prosvjedi već se pripremaju u Sjedinjenim Državama, gdje je Ministarstvo domovinske sigurnosti objavilo da ima izvješća o blokadama cesta koje u većim gradovima planiraju vozači kamiona. Prosvjednici odbijaju cijepljenje protiv Covid-19 i druge mjere protiv širenja pandemije.

 
U SAD-u bi konvoj sličan kanadskom, koji je stigao sa zapada zemlje i zauzeo glavni grad Ottawu, mogao krenuti na zapadu u Kaliforniji i stići u Washington u ožujku.

Slično, u Europi su francuske i belgijske vlasti u četvrtak zabranile konvoje slobode u Parizu i Bruxellesu.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.