Jahtu proruskog oligarha ukrajinski je sud zaplijenio, no ona svo vrijeme slobodno plovi hrvatskim akvatorijem

Hoće li i mora li Hrvatska hitno zaplijeniti 89. najveći jahtu na svijetu, onu Putinovog kuma, pitamo Vas? Nakon odluke Suda u Ukrajini od 11. travnja o oduzimanju "Royal Romancea"mega jahte od 92,5 m, Viktor Medvedčuk, proruski orjentirani ukrajinski oligarh očito pokušava 89. po veličini jahtu na svijetu skloniti u sigurnije vode. Sve je izvjesnije da to hrvatske više nisu. Kad bi Hrvatska poštovala odluku Ukrajinskog suda i brojnih odluka Europske komisije "Royal Romancea" bila bi istog trena "zapečaćena". Ukrajinski oligarh tijekom ožujka krenuo je zametnuti tragove vlasništva. Jahta Royal Romance tako je bila prethodno i u vlasništvu Fregata Marine Ltd, registrirane na Marshallovim otocima. Naravno dobro se zna da se njome najviše služila kao krajnji korisnik Medvedčukova supruga, Oksana Marchenko. Dobar dio vremena na njoj je provodio i sam Vitkor Medvedčuk.

Odluku o zapljeni Medvedčukove jahte donio je 11. travnja 2022. istražni sudac Ličakovskog okružnog suda u Lavovu Serhiy Girich. Dana 16. ožujka 2022. godine, Medvedchukova jahta je oduzeta u kaznenom postupku 222016130000000212.

Jahtu proruskog oligarha ukrajinski je sud zaplijenio, no ona svo vrijeme slobodno plovi hrvatskim akvatorijem WikiImages / Wikipedia
13. 4. 2022

Foto: Wikipedia

Viktor Medvedčuk (67) priveden je s lisicama na rukama, a njegova 92,5 metara dugačka mega jahta “Royal Romance” pred koji je dan isplovila iz Rijeke i navodno je sad na vezu u Trogiru.

Sud u Ukrajini je "papirnato zaplijenjenu" jahtu "Royal Romance" Viktora Medvedčuka predao Agenciji za povrat i upravljanje imovinom ili ARMA-i. "Ukrajinska pravda"  prenijela je vijest pred koji dan. No bilo je to samo na papiru, jer posada ukrajinskog tajkuna svo je vrijeme imala Medvedčukov brod privezan u Rijeci. Tek kad se zakuhalo pred koji dan odvezali su jahtu i krenuli prema jugu. Navodno su stigli do Trogira u pokušaju da ne riskiraju s odlukom Suda u Ukrajini.

'Royal Romance' 89. je najveća jahta na svijetu

Motornu jahtu od 92,5m (303’6″) 'Royal Romance' izgradio je Feadship u Nizozemskoj u svom brodogradilištu Makkum. Njezin interijer stilizirala je dizajnerska kuća Seymour Diamond i isporučena je ukrajinskom vlasniku u srpnju 2015. Vanjski dizajn ovog luksuznog plovila djelo je De Voogta, a zadnji put je preuređena nedavno, 2020. godine.

Odluku o zapljeni Medvedčukove jahte donio je 11. travnja 2022. donio istražni sudac Ličakovskog okružnog suda u Lavovu Serhiy Girich. Dana 16. ožujka 2022. godine, Medvedchukova jahta je oduzeta u kaznenom postupku 222016130000000212.

Jahta s pet paluba “Royal Romance” Medvedchuk boravila je "godinama" u riječkoj luci u Hrvatskoj. Dana 8. srpnja 2021. istraživački novinari Slidstvo.Info izvijestili su da je u ožujku jahta Royal Romance, u vlasništvu obitelji Viktora Medvedčuka, zastupnika ukrajinske oporbene stranke Platforme za život koja je na zadnjim izborima dobila 11,5 posto glasova, promijenila vlasnika kako bi izbjegla ukrajinske sankcije.

Jahta Royal Romance bila je u vlasništvu Fregata Marine Ltd, registrirane na Marshallovim otocima. Njegov krajnji korisnik bila je Medvedčukova supruga, Oksana Marchenko.

Savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko objavio je 27. veljače da je Medvedčuk pobjegao iz kućnog pritvora. Istog dana, glavna tužiteljica Irina Venediktova napomenula je da tužiteljstvo provjerava gdje je Medvedchuk.

Bila u Rijeci sad je u Trogiru i tko zna gdje joj je krajnje odredište

92,5 metara dugačka mega jahta “Royal Romance” pred koji je dan isplovila iz Rijeke i navodno je sad u Trogiru. Kako piše “Super Yacht Times”, specijalizirani nautički portal, “Royal Romance” je motorna jahta dužine 92,5 m. Isporučena je ukrajinskom oligarhu superjahtu Royal Romance 2015. Superjahta ima širinu od 14,3 m, gaz od 3,85 m i volumen od 2901 GT. Iako u registrima ne piše “gdje je stalno usidrena”, svi u Rijeci dobro je znaju. Tamo je godinama bila privezana na molu uz samo gradsko središte. Zanimljivo, otplovila je pred koji dan i to u trenucima kad je Sud u Ukrajini krajem ožujka počeo s donošenjem odluke o zapljeni. Očito je Viktor Medvedčuk pokrenuo “akciju spašavanja” i njegova je posada slobodno doplovila sve do Trogira, gdje je prema pisanju riječkog Novog lista sad privezana. Za to vrijeme vezanih ruku svoju sudbinu čeka uhičeni ukrajinski liblinig Vladimira Putina, a prijedlog je Volodimira Zelenskog da se zamijeni s većim brojem ukrajinskih zarobljenika koji su u ruskim rukama.

Dizajn “Royal Romance” potpisuje De Voogt Naval Architects, dok je njezin interijer napisao Seymour Diamond, a pomorsku arhitekturu De Voogt Naval Architects. Jahta Royal Romance ima čelični trup i “Royal Romance” ima aluminijsku nadgradnju.

Pokreću je 2 MTU motora. Jahta nosi 189.500 litara goriva na brodu i 55.200 litara vode.

Na ljestvici najvećih jahti na svijetu, Royal Romance superjahta nalazi se na 89. mjestu. Ona je 9. najveća jahta koju je izgradio Feadship. Vlasnik jahte “Royal Romance” prikazan je i u SYT iQ. Tržišni podaci remonta iz SYT iQ pokazuju da je jahta zadnji put preuređena 2020.
“Royal Romance” trenutno nije bila na prodaju.

Zelenski uhitio “oligarha kapitalca” i “hrvatskog nautičara” čija je mega jahta od 92,5 m usidrena u Trogiru

Viktor Medvedčuk (67) priveden je s lisicama na rukama, a njegova 92,5 metara dugačka mega jahta “Royal Romance” pred koji je dan isplovila iz Rijeke i navodno je sad u Trogiru. Ukrajinski, proruski orjentirani oligarh punih se 48 dana skrivao i čekao pritajen razvoj situacije s ruskim (ne)osvajanjem.

Volodimir Zelenski čestitao je svojoj tajnoj služni koja ga je uspjela pronaći i spriječiti u bijegu, za što je kukavički na sebe odjenuo odoru ukrajinskog vojnika. Punih 48 dana nije ga bilo nigdje, skrivao se od stravičnih događanja i čekao razvoj situacije. Ukrajinske vlasti predmijevaju da je upravo on bio taj koji je trebao biti na čelu prevrata u Ukrajini koji im je želio donijeti Vladimir Putin. Evo što je nakon uhićenja Viktora Medvedčuka napisao Volodimir Zelenski:

- Vrlo je simbolično da je baš na “Dan astronautike” gospodin Medvedčuk pritvoren. Skrivao se punih 48 dana. I konačno je bio odlučio pokušati pobjeći van naše države. E, za ovog "astronauta" - u lošem smislu riječi - nije radio znak "Idemo! ".
Posebno mi je cinično s njegove strane korištenja vojne odore koja mu je trebala poslužiti kao kamuflaža. Veli: - Pokušao sam se ovako prerušiti. Ovo je zapravo "vojnika". Ovo je ono što je "patriota".
Pa ako je Medvedčuk sebi izabrao vojnu uniformu, on spada pod pravila ratnog režima i vremena. Predlažem Ruskoj Federaciji da zamijeni ovog “svog momka” za naše dečke i djevojke u ruskom zarobljeništvu. Toliko je važno da naša policija i vojska razmatraju i ovu priliku.

Medvedčuk je jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini i smatra se ključnim Putinovim saveznikom u Ukrajini, budući da je prethodno bio predsjednik prokremljanske političke oporbene stranke "Platforma za život" koja u Radi (ukrajinski sabor) ima 34 od sveukupno 450 zastupnika. Još u svibnju prošle godine ukrajinske su vlasti njegovu stranku stavile “u mirovanje”. U ožujku ove godine tu je stranku, zajedno s još nekoliko Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom.

Stavili ga u kućni pritvor, a nakon 3 dana im pobjegao

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Do današnje objave nije se znalo gdje se nalazi. Sad je Medvedčuk u kućnom pritvoru zbog sumnje za izdaju. No već krajem veljače Antun Gerašenko, savjetnik u Vladi kazao je da im je Medvedčuk pobjegao.
Fotografija koju je prvo objavila ukrajinska Tajna služba, a potom i Zelenski prikazuje Medvedčuka kako nosi maskirnu uniformu s ukrajinskim oznakama. Predsjednik Zelenski u prvi tren nije iznio pojedinosti uhićenja, osim što je pohvalio ukrajinsku obavještajnu agenciju SBU i rekao da je agencija provela "specijalnu operaciju”.
Stigao je i brzi odgovor iz Moskve!
U Kremlju je glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov potvrdio da je vidio fotografiju Medvedčuka, ali je dodao da se mora utvrditi autentičnost fotografije prije nego što Kremlj može dati službeni komentar.

Ukrajinci ga prozivaju za veleizdaju i tvrde da je upravo on čovjek No.1 koji je bio Putinov joker ako preuzme Ukrajinu. Ključan je i političar najveće oporbene stranke u Ukrajini “Platforme za život” koja je na zadnjim lokalnim izborima dobila 11,75 % glasova, uglavom Rusa i rusofonih Ukrajinaca.

Iako Ukrajinac rođen je u ruskom Sibiru, jer su mu Sovjeti tijekom II. svjetskog rata osudili oca i deportirali ga zajedno s familijom u Sibir zbog suradnje s nacistima. Zadnjih 30 godine drži “štangu” Putinu gdje god stigne. Čak su i u kumskim vezama. Medvedčuk je kum jednoj od Putinovih kćerki. Ponajviše zahvaljujući njemu postao je najvećim ukrajinskim oligarhom koji je dosta vremena provodio u Hrvatskoj, ploveći na impozantnoj jahti koja je posljednjih nekoliko godina bila usidrena uz mol samog središta Rijeke, a sad je nešto južnije, u Trogiru.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.