Zelenski uhitio “oligarha kapitalca” i “hrvatskog nautičara” čija je mega jahta od 92,5 m usidrena u Trogiru

Viktor Medvedčuk (67) priveden je s lisicama na rukama, a njegova 92,5 metara dugačka mega jahta “Royal Romance” pred koji je dan isplovila iz Rijeke i navodno je sad u Trogiru. Ukrajinski, proruski orjentirani oligarh punih se 48 dana skrivao i čekao pritajen razvoj situacije s ruskim (ne)osvajanjem.

Ukrajinci ga prozivaju za veleizdaju i tvrde da je upravo on čovjek No.1 koji je bio Putinov joker ako preuzme Ukrajinu. Ključan je i političar najveće oporbene stranke u Ukrajini “Platforme za život” koja je na zadnjim lokalnim izborima dobila 11,75 % glasova, uglavom Rusa i rusofonih Ukrajinaca.

Iako Ukrajinac rođen je u ruskom Sibiru, jer su mu Sovjeti tijekom II. svjetskog rata osudili oca i deportirali ga zajedno s familijom u Sibir zbog suradnje s nacistima. Zadnjih 30 godine drži “štangu” Putinu gdje god stigne. Čak su i u kumskim vezama. Medvedčuk je kum jednoj od Putinovih kćerki. Ponajviše zahvaljujući njemu postao je najvećim ukrajinskim oligarhom koji je dosta vremena provodio u Hrvatskoj, ploveći na impozantnoj jahti koja je posljednjih nekoliko godina bila usidrena uz mol samog središta Rijeke, a sad je nešto južnije, u Trogiru.

Zelenski uhitio “oligarha kapitalca” i “hrvatskog nautičara” čija je mega jahta od 92,5 m usidrena u Trogiru Volodimir Zelenski/FB
13. 4. 2022

Volodimir Zelenski čestitao je svojoj tajnoj služni koja ga je uspjela pronaći i spriječiti u bijegu, za što je kukavički na sebe odjenuo odoru ukrajinskog vojnika. Punih 48 dana nije ga bilo nigdje, skrivao se od stravičnih događanja i čekao razvoj situacije. Ukrajinske vlasti predmijevaju da je upravo on bio taj koji je trebao biti na čelu prevrata u Ukrajini koji im je želio donijeti Vladimir Putin. Evo što je nakon uhićenja Viktora Medvedčuka napisao Volodimir Zelenski:

- Vrlo je simbolično da je baš na “Dan astronautike” gospodin Medvedčuk pritvoren. Skrivao se punih 48 dana. I konačno je bio odlučio pokušati pobjeći van naše države. E, za ovog "astronauta" - u lošem smislu riječi - nije radio znak "Idemo! ".
Posebno mi je cinično s njegove strane korištenja vojne odore koja mu je trebala poslužiti kao kamuflaža. Veli: - Pokušao sam se ovako prerušiti. Ovo je zapravo "vojnika". Ovo je ono što je "patriota".
Pa ako je Medvedčuk sebi izabrao vojnu uniformu, on spada pod pravila ratnog režima i vremena. Predlažem Ruskoj Federaciji da zamijeni ovog “svog momka” za naše dečke i djevojke u ruskom zarobljeništvu. Toliko je važno da naša policija i vojska razmatraju i ovu priliku.

Medvedčuk je jedan od najbogatijih ljudi u Ukrajini i smatra se ključnim Putinovim saveznikom u Ukrajini, budući da je prethodno bio predsjednik prokremljanske političke oporbene stranke "Platforma za život" koja u Radi (ukrajinski sabor) ima 34 od sveukupno 450 zastupnika. Još u svibnju prošle godine ukrajinske su vlasti njegovu stranku stavile “u mirovanje”. U ožujku ove godine tu je stranku, zajedno s još nekoliko Zelenski suspendirao zbog povezanosti s Rusijom.

Stavili ga u kućni pritvor, a nakon 3 dana im pobjegao

Ukrajinske vlasti stavile su Medvedčuka u kućni pritvor, ali on je pobjegao tri dana nakon što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače. Do današnje objave nije se znalo gdje se nalazi. Sad je Medvedčuk u kućnom pritvoru zbog sumnje za izdaju. No već krajem veljače Antun Gerašenko, savjetnik u Vladi kazao je da im je Medvedčuk pobjegao.
Fotografija koju je prvo objavila ukrajinska Tajna služba, a potom i Zelenski prikazuje Medvedčuka kako nosi maskirnu uniformu s ukrajinskim oznakama. Predsjednik Zelenski u prvi tren nije iznio pojedinosti uhićenja, osim što je pohvalio ukrajinsku obavještajnu agenciju SBU i rekao da je agencija provela "specijalnu operaciju”.
Stigao je i brzi odgovor iz Moskve!
U Kremlju je glasnogovornik Vladimira Putina Dmitrij Peskov potvrdio da je vidio fotografiju Medvedčuka, ali je dodao da se mora utvrditi autentičnost fotografije prije nego što Kremlj može dati službeni komentar.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.