Istraživanje: Zbog Apple Watch-a korisnici češće posjećuju liječnika. U 90% slučajeva - uzalud

U SAD-u je provedeno zanimljivo istraživanje o tome kako Apple Watch dovodi do nepotrebnih posjeta bolnici. Napisala Heather Heaton, docentica hitne medicine, Mayo Clinic College of Medicine.

Istraživanje: Zbog Apple Watch-a korisnici češće posjećuju liječnika. U 90% slučajeva - uzalud Free News
5. 10. 2020

Heaton i tim istraživača skenirali su podatke o pacijentima u svakoj klinici Mayo, uključujući urede u Arizoni, Floridi, Wisconsinu i Iowi, radi upućivanja na pojam "Apple Watch" tijekom šestomjesečnog razdoblja od prosinca 2018. do travnja 2019.

Kao rezultat, pronađeno je 264 pacijenta koji su rekli da njihov Apple Watch ukazuje na alarmantan rad srca. 41 osoba izravno je govorila o primanju upozorenja. Možda su je dobili i drugi, ali je nisu spomenuli. Polovica pacijenata već je imala dijagnozu zatajenja srca, uključujući 58 prethodno dijagnosticiranih fibrilacijom atrija. Otprilike dvije trećine imalo je simptome, uključujući vrtoglavicu ili bol u prsima.

No, samo je 30 pacijenata na kraju dijagnosticirano srčanim bolestima, što je oko 10% svih prijavljenih. Odnosno, u 90 posto slučajeva sat je doveo do nepotrebnog posjeta liječniku. Prema autorima studije, riječ je o gubljenju vremena za korisnika i liječnika, a dovodi i do stresa. Također vjeruju da pametni satovi "brišu granicu između pažljivo istraženih medicinskih uređaja i alata za wellness".

Istodobno, ne treba zaboraviti da u nekim slučajevima satovi i fitnes trekeri doista spašavaju živote svojih vlasnika.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.