STUDIJA U NEW YORKU POKAZALA: 9 od 10 pacijenata na respiratoru umire

Velika studija koja je obuhvatila više od 2.600 pacijenata otkrila je izuzetno visoku stopu smrtnosti od čak 88% među pacijentima oboljelima od koronavirusa u području New Yorka, a koji su morali biti postavljeni na mehaničke uređaje kako bi im pomogli da dišu, prenosi Bloomberg.

STUDIJA U NEW YORKU POKAZALA: 9 od 10 pacijenata na respiratoru umire Pixabay
23. 4. 2020

Studija, objavljena u časopisu American Medical Association, jedna je od najvećih objavljenih do danas, a koja se bavi pacijenatima hospitaliziranim u SAD-u zbog koronavirusa. Istraživači su ispitali posljedice za bolesnike s koronavirusom koji su primljeni između 1. ožujka i 4. travnja u 12 bolnica u New Yorku i Long Islandu i koji su dio zdravstvenog sustava Northwell.

Sveukupno, istraživači su izvijestili da je umrlo 553 pacijenta, što čini 21% pacijenata. No, među 12% vrlo bolesnih pacijenata kojima su trebali respiratiori za disanje, stopa smrtnosti porasla je na 88%. Stopa smrtnosti je bila posebno visoka za bolesnike starije od 65 godina koji su bili postavljeni na stroj, a prema rezultatima je preživjelo svega 3% tih bolesnika. Muškarci su imali višu stopu smrtnosti od žena.

“Otkrića visokih stopa smrtnosti među ventiliranim pacijentima slična su manjim izvještajima niza slučajeva kritično bolesnih pacijenata u SAD-u”, napisali su autori u radu.

Bez lijekova koji provjereno djeluju, respiratori su jedna od mogućih opcija za liječnike u radu s teškim slučajevima upale pluća uzrokovanih koronavirusom. No, sve je više izvještaja koji pokazuju da samo manji dio onih koji budu stavljeni na respiratore uspiju sa njih i sići. Zbog toga, neki liječnici dovode u pitanje njihovu uporabu kod pacijenata s Covid-19 i pokušavaju pronaći metode kako izbjeći stavljanje bolesnika na respiratore.

Stopa smrtnosti u studiji možda i ne predstavlja krajnju sliku zato što su u studiju uključeni samo pacijenti za koje je poznat definitivan ishod – oni koji su umrli ili su otpušteni. U njoj nisu uključeni pacijenti koji se još uvijek liječe u bolnicama. Podaci o ishodu bili su dostupni za samo 2.634 od 5.700 pacijenata primljenih tijekom razdoblja ispitivanja.

Istraživači Northwell Health uključeni u studiju rekli su da su svjesni rasprave o tome kada treba koristiti mehaničku ventilaciju kod pacijenata s Covid-19, ali napomenuli su da je promatračka priroda studije onemogućila donijeti zaključke o tome kako je najbolje koristiti ventilatore u bolesnici s koronavirusom.

“U ovom izvješću izvještavamo samo o opažanjima”, rekla je Karina Davidson, stariji potpredsjednik za istraživanje u Northwell Health. “Ne možemo reći da bi stopa smrtnosti bila drugačija  u slučaju da je izbjegnuta mehanička ventilacija ovih pacijenata.”

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.