- Imat ćemo mi nove pandemije, nažalost ovo nije kraj. Pozivam zdravstvenike cijelog svijeta da budemo spremni

Bill Gates je ustvrdio na konferenciji u Munchenu kako je Omicron "izvukao" svjetsku populaciju iz pandemijske krize bolje nego što su to činila cjepivima.

Nažalost širi se brže nego što cjepiva mogu pomoći i na zajednici je da 'sljedeći put' mora biti pripremljenija kako bi na vrijeme proizveli dovoljno cjepiva.

- Trebalo nam je dvije godine da obuzdamo pandemiju Covida, sljedeći put moramo biti puno brži, ne duže od 6 mjeseci. Ako ćemo uložiti u razvoj, u sljedećem desetljeću mogli bi imati cjepiva ne samo za Covid, već i za gripu i sve koronaviruse.

- Imat ćemo mi nove pandemije, nažalost ovo nije kraj. Pozivam zdravstvenike cijelog svijeta da budemo spremni Andreas Gebert/REUTERS/PIXELL
19. 2. 2022

Foto: Andreas Gebert/REUTERS/PIXELL

Suosnivač Microsofta Bill Gates rekao je da je varijanta Covid-19 Omicron "nadmašila" svjetske napore u djelotvornosti cjepiva, jer je puno bezbolnija i manje opasna. Pozvao je zdravstvene djelatnike diljem svijeta da brže reagiraju na sljedeću pandemiju, koja će se sigurno u budućnosti dogoditi.

Upitan o svjetskom napretku u "pobjedi Covid-19" tijekom panela, tehnološki magnat i filantrop, pripisao je velike zasluge samom koronavirusu za prirodnu imunizaciju stanovništva u nekim regijama. Velika izloženost virusu učinila je svoje.

- “Nažalost, sam virus – posebice varijanta nazvana Omicron – je vrsta cjepiva. Stvara imunitet i na B-stanice i na T-stanični imunitet i izvukao je svjetsku populaciju i bolje nego što su to činila cjepivima", rekao je.

Očito je ova varijanta Covida manje opasna od prethodnih.

Zbog velike količine "izloženosti infekciji" u određenim regijama, rizik od ozbiljne bolesti od Covid-19 je "dramatično smanjen", nastavio je Gates, također napominjući da su teški simptomi "uglavnom povezani sa starijim osobama, pretilošću ili dijabetesom .”

Gates je govorio i o predviđanjima. Hoće li nas zadestiti nove pandemije. Rekao je na panelu:

“Imat ćemo još jednu pandemiju”! “Sljedeći put će to biti drugačiji patogen”.

Kako bi se uhvatili u koštac sa sljedećom epidemijom, zdravstvene vlasti i istraživači moraju djelovati brže kako bi razvili cjepiva i tretmane, rekao je, priznajući da "nismo napravili najbolji posao" tijekom pandemije Covida.

“Trebalo nam je dvije godine da obuzdamo pandemiju”, rekao je. “Sljedeći put, umjesto dvije godine, trebali bismo to učiniti više kao šest mjeseci.”

U konačnici, Gates je izrazio nadu u “novu generaciju cjepiva” koja će moći iskorijeniti cijele obitelji respiratornih virusa, uključujući gripu i koronaviruse, rekavši da bi to postignuće moglo doći “u sljedećem desetljeću” ako se uloži u istraživanje i razvoj.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.