S Omicronom pandemija Covida-19 postaje sve više endemska bolest s kojom čovječanstvo može živjeti, izvještava EMA

4. doza nije održiva strategija! Kontinuirano cijepljenje umara populaciju, a u sljedeća dva mjeseca zarazit će se pola svjetske populacije! Omicron donosi izgleda kraj pandemije, objavila je danas Europska agencija za lijekove (EMA). Širenjem korona virusne verzije omikrona, covid-19 se pretvara u endemsku bolest s kojom će čovječanstvo puno lakše, iako za sada ostaje pandemija. Također je izražena sumnju u četvrto cijepljenje za opću populaciju, u EMA su kazali da ponovljene doze nisu "održiva" strategija.

S Omicronom pandemija Covida-19 postaje sve više endemska bolest s kojom čovječanstvo može živjeti, izvještava EMA Silviarita / Pixabay
12. 1. 2022

Foto: Silviarita / Pixabay 

"Nitko ne zna kada ćemo ugledati napokon kraj pandemijskog tunele, ali stići ćemo tamo", rekao je Marc Cavaleri, voditelj strategije cjepiva u Emi, a prenosi francuska novinska agencija AFP.

"S omikronom će se osim cijepljenja pojaviti i puno prirodnog imuniteta - brzo ćemo se kretati prema scenariju koji je bliži endemičnosti", dodao je Cavaleri. Istaknuo je da smo još uvijek u pandemiji te istaknuo veliko opterećenje zdravstva zbog porasta omikronskih infekcija.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je danas da je više od polovice ljudi u Europi na dobrom putu da se zarazi ovom verzijom u sljedeća dva mjeseca. Također je napomenula da ponavljanje doza cjepiva nije razumna strategija, kako je istaknula EMA, ​​dodajući da bi kontinuirano cijepljenje moglo umoriti populaciju.

EMA je ranije rekla da su studije potvrdile da je, unatoč većoj zaraznosti omikrona, rizik od hospitalizacije u ovoj verziji između jedne trećine i jedne polovine u odnosu na delta verziju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.