I 9000 eura poticaja za elektro aute, a sve kreće za 10 dana! Je li to signal da ubrzo idu i parlamentarni izbori

Nikad više poticaja! Novac će se 2024. dijeliti široke ruke, osigurano je 15 milijuna eura samo za građane, 9000 eura za električne aute, 5000 eura za plug in, do 2500 eura za motocikle... 1000 eura za kućnu punionicu!

Građani će moći dobiti do 40 % bespovratnih sredstava za osobna električna i plug in vozila te motocikle i skutere, a najskuplji auto za koji mogu aplicirati 9000 eura je onaj koji ne premašuje cijenu od 50.000 eura!

I 9000 eura poticaja za elektro aute, a sve  kreće za 10 dana! Je li to signal da ubrzo idu i parlamentarni izbori Branimir Klarić/Start/Bojan Haron Markičević
27. 1. 2024

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ovu je godinu za građane kroz svoj program Vozimo EKOnomično osigurao 15 milijuna eura za sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila!

To je do sada najveći planirani budžet za ovu namjenu. Kroz deset dana Fond će objaviti javni poziv za iskaz interesa za distributere motornih vozila. Nakon što svi zainteresirani distributeri  dostave raspoložive marke i modele energetski učinkovitih vozila kreće javni poziv za građane, što se planira do kraja prvog kvartala.

 

Građani će moći dobiti do 40% bespovratnih sredstava za osobna električna i plug in vozila te motocikle i skutere. Visina poticaja je neznatno korigirana, no u osnovi je ona na razini kako je to bilo i prethodnih godina - do 9.000 eura za električne automobile, do 5.000 eura za plug in vozila i do 2.500 eura za motocikle i skutere. Sukladno napravljenim analizama ograničena je cjenovna kategorija vozila koji će se sufinancirati na iznos do 50.000 eura.

Očekuju se veliki interes, no Fond je osigurao dovoljno sredstava tako da bi novca trebalo biti dovoljno za sve zainteresirane. Ukoliko se procijeni da će biti potrebno, u skladu s mogućnostima, planiraju se osigurati i određena dodatna sredstva.

Dekarbonizacija voznog parka uz poticaje

Uz rekordnih 15 milijuna eura koji će biti na raspolaganju samo za građane, u drugom valu poticaja planirano je osigurati i dodatna sredstva za gospodarske subjekte. U suradnji svih resornih ministarstvima radi se na poticanju mjera dekarbonizacije prometa, a moguće je da će za tu namjenu za gospodarske subjekte na raspolaganju biti i sredstva iz EU fondova.

 1000 eura za punionicu

Fond kontinuirano potiče i razvoj potrebne infrastrukture. Osim namjenskog javnog poziva za punionice koji su imali prošle godine, i u sklopu javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća dana je mogućnost građanima koji će postaviti fotonaponsku elektranu da dobiju sredstva u iznosu od 1000 eura i za kućne punionice za električna vozila. Cilj je sustavno i paralelno poticati mjere e-mobilnosti koji će doprinositi dekarbonizaciji cestovnog prometa, a u posljednjih par godina uz pomoć subvencija Fonda kupljeno je oko 3000 energetski učinkovitih vozila.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.