"Umjesto da raspravljamo u Bruxellesu poslani smo kućama, a građane EU prepustili pandemijskim profiterima"

EKSKLUZIVNO: Kolakušić na 11 jezika: - Zatvaranje vrata Europskoga parlamenta najveća je pogreška u povijesti Europske unije! Europska demokracija u uvjetima pandemije koronavirusa u potpunosti zakazala. Mislav Kolakušić odaslao je OTVORENO PISMO GRAĐANIMA EUROPE i to SVIM DOMAĆIM MEDIJIMA, najvećem broju svjetskim medija, europarlamentarcima, znanstenicima..., jer EU zapravo ne funkcionira za vrijeme pandemije SARS-CoV-2

"Umjesto da raspravljamo u Bruxellesu poslani smo kućama, a građane EU prepustili pandemijskim profiterima" Bojan Haron Markičević/Start
22. 5. 2020

Mislav Kolakušić je u otvorenom pismu građanima Europske unije, na 11 europskih jezika upozorio na činjenicu da je Europski parlament bez demokratske rasprave, odlukom jednog jedinog čovjeka zatvorio svoja vrata i time onemogućio građane EU da budu zastupani, da se čuje glas stručnjaka i da se kroz demokratsku raspravu dođe do pune istine o bolesti COVID 19.

- Zatvaranje vrata Europskoga parlamenta bez rasprave i bez odluke zastupnika, deklarativnom odlukom Predsjednika Europskoga parlamenta, umjesto preuzimanja odgovornosti i pokretanja rasprave na koju bismo pozivali najistaknutije svjetske epidemiologe i virologe kako bismo zajedno čuli što sve znaju i predlažu u vezi s jednom od mnogobrojnih mutacija koronavirusa te o njegovoj stvarnoj opasnosti za naše živote, bila je najveća pogreška u povijesti Europskoga parlamenta i Europske unije.

Otvoreno pismo prevedeno je na engleski, njemački, francuski, španjolski, talijanski, portugalski, nizozemski, švedski, slovenski i ruski jezik.

Otvoreno pismo građanima Europe prenosimo u cijelosti:

Poštovani građani,

obraćam vam se kao zastupnik u Europskome parlamentu, vama, građanima Europe, koji ste nam dali povjerenje da štitimo vaša temeljna ljudska prava – pravo na zdravlje, pravo na život, pravo na istinu, pravo na slobodan izbor, pravo na rad i pravo na slobodu kretanja – odnosno prava koja pripadaju svim građanima svijeta.

Na sjednici održanoj 10. ožujka 2020. zahtijevao sam da vrata Europskoga parlamenta ostanu otvorena i da ne dozvolimo kolaps gospodarstva i gubitak milijuna radnih mjesta. Zatvaranje vrata Europskoga parlamenta bez rasprave i bez odluke zastupnika, deklarativnom odlukom Predsjednika Europskoga parlamenta, umjesto preuzimanja odgovornosti i pokretanja rasprave na koju bismo pozivali najistaknutije svjetske epidemiologe i virologe kako bismo zajedno čuli što sve znaju i predlažu u vezi s jednom od mnogobrojnih mutacija koronavirusa te o njegovoj stvarnoj opasnosti za naše živote, bila je najveća pogreška u povijesti Europskoga parlamenta i Europske unije.
Zastupnicima uopće nije omogućeno da glasaju o zatvaranju vrata Parlamenta, što je najgrublja moguća povreda demokracije i prava građana na odlučivanje putem svojih zastupnika u Europskome parlamentu.

Umjesto da, nakon što čujemo najistaknutije stručnjake, od njih zatražimo odgovore na pitanja koja većini nas od početka ove krize svjetskih razmjera prolaze glavom, poput upotrebe respiratora u liječenju, učinkovitosti cjepiva s obzirom na mutacije virusa te izostanka obdukcija pri utvrđivanju uzroka smrti, iako ih zakoni brojnih država izričito propisuju kao obvezne u slučaju smrti od zaraznih bolesti.

Uime građana zahtijevam odgovor na pitanje zašto se nismo ni pokušali istinom i činjenicama suprotstaviti virusno-pandemijskim profiterima koji su lažima i poluistinama stvorili horor-izdanje Careva novoga ruha i štokholmskoga sindroma te pozivam odgovorne u Europskome parlamentu da napokon otvore vrata toga doma demokracije i da zajedno saznamo istinu, jer o istinitim činjenicama o virusuSARS-CoV-2 ovisi naša budućnost i budućnost naše djece.

Zahtijevam da se pruži mogućnost stručnjacima da, bez straha za svoju egzistenciju, radno mjesto ili položaj u strukovnim organizacijama, slobodno u Europskome parlamentu progovore o vlastitim spoznajama u vezi s pandemijom, kako to i priliči demokratskome društvu. Zahtjev za pokretanje sveobuhvatne i otvorene javne rasprave ujedno je i poziv na obranu pluralnosti, jednakosti i različitosti u Europskome parlamentu i cjelokupnoj Europskoj uniji.

Mi, zastupnici u Europskome parlamentu trebamo više nego ikad prije pokazati svoju stvarnu predanost pomaganju ljudima i svoju misiju zastupanja građana i njihovih interesa, kao dio civiliziranoga svijeta i demokratske i humane Europe kakvu pamtimo.

Mislav Kolakušić
nezavisni zastupnik u Europskome parlamentu

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.