Zlouparabe s lijekovma na najjače. Dijabetičarima otimaju ljekove kako bi što brže smršavili

Prvo su "debeli" poharali domaće ljekarne, a sad Hrvati koji skidaju kile masovno hrle u Sloveniju i pustoše njihove ljekarne.

Lijekovi koji su nekima potrebni za preživljavanje, većini danas služe za mršavljenje. pri tome stvaraju nestašice i ugoržavaju dijabetičare.

Zlouparabe s lijekovma na najjače. Dijabetičarima otimaju ljekove kako bi što brže smršavili Bobo
7. 3. 2023

U Hrvatskoj vlada nestašica lijeka Ozempic koji je prvenstveno namijenjen osobama s dijabetesom, ali zavidne rezultate postiže i kod ostalih koji žele smršaviti. Zato Hrvati ovih dana po "lijekove za mršavljenje" odlaze u Sloveniju, gdje ih trenutno ne manjka.

Liječnici propisuju lijekove i onima kojima ne trebaju

Jutarnji list navodi da je glavni razlog nestašice velika popularnost lijeka među onima s viškom kilograma.

Rijetko se dogodi da imatelj recepta za ovaj lijek doista ima dijabetes, ali hrvatski liječnici - osobito u privatnim ordinacijama - svejedno masovno propisuju ovaj lijek. Iz ljekarni su objasnili da su svjesni što ljudi rade, ali su prema pravilima dužni izdati lijek.

S bijelim receptom pacijenti plaćaju 150 eura za mjesec dana lijeka.

Lijek nije registriran kao pogodan za mršavljenje, ali daje rezultate, a kontraindikacija gotovo da nema. Zbog raširenosti lijeka, oni za koje je registriran, a to su dijabetičari, ostaju bez njega.

Ove lijekove iskorištavaju ne samo U Hrvatrskoj, već i u EU

Lijek je deficitaran ne samo u Hrvatskoj, nego svugdje u Europskoj uniji. Nedostatak lijekova stoga se sada prati na razini Europske unije i poduzimaju mjere za njegovo ublažavanje.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.