Lijekove koji vam više nisu potrebni odnesite u apoteku! Objasnili su nam što rade s njima

Čuvajte se starih lijekova koje čuvate za svaki slučaj! Što učiniti s lijekovima koji nam više ne trebaju, a rok trajanja im još vrijedi?

Razgovarali smo s magistricom farmacije Venceslavom Bavčar, koja nam je objasnila što rade s otpadnim lijekovima.

Spremnik za otpadne lijekove: kako odvojiti i  što možemo učiniti da smanjimo silne količine viška lijekova?

 

V lekarni odpadna zdravila uničijo. Bobo
24. 1. 2024

Što učiniti s lijekovima koji vam više nisu potrebni? Nemojte ih bacati u smeće: to nije dopušteno! Nepropisno zbrinjavanje otpadnih lijekova može imati vrlo negativne posljedice, počevši od istinski štetnih učinaka na okoliš. U Sloveniji postoje jasno definirana pravila ponašanja i uvjeti prikupljanja i zbrinjavanja neupotrebljivih lijekova i ostataka lijekova. Neiskorištene preuzete lijekove koji nam više ne trebaju ili lijekove kojima je istekao rok trajanja možemo vratiti u ljekarne ili kod komunalnog poduzeća provjeriti rasporede odvoza opasnog kućnog otpada i tako osigurati sigurno zbrinjavanje otpadnih lijekova.

Spremnik za otpadne lijekove: kako odvojiti?
 

U spremnik za otpadne lijekove treba odlagati samo neoštećene blistere, primjerice s tabletama, kapsulama ili čepićima, zatvorene bočice ili bočice s tabletama, kapsulama, sirupima i kapima te neoštećene zatvorene tube masti. Kartonske kutije i priložene upute za uporabu pripadaju posebnom spremniku za papir i karton. Igle za injekcije i ostali oštri predmeti, medicinski uređaji i kemikalije moraju se skupljati odvojeno i predati na mjesto za prikupljanje opasnog otpada.

Kaj z zdravili storijo v lekarni?

Što  ljekarne rade s lijekovima? "Svi lijekovi koje kupci donesu u ljekarnu su otpadni lijekovi i predajemo ih na stručno uništavanje", pojasnila je farmaceutkinja Venceslava Bavčar iz Ljekarne Ljubljana.

 
Svaki lijek koji vam više ne treba stoga je otpadni lijek. To znači da su svi neupotrijebljeni lijekovi – čak i oni koji su još uvijek zatvoreni i s neproteklim rokom uporabe – koji se vraćaju u ljekarnu otpadni lijekovi i šalju se u ljekarnu na stručno uništenje.

Zašto ne doniraju lijekove onima kojima su hitno potrebni?
 

Iako boli pomisao na tisuće uništenih lijekova, dok im u nekim zemljama i društvenim skupinama lijekovi nisu dostupni, ne postoji mogućnost da se takvi otpadni lijekovi doniraju, kaže magistra farmacije. Izdavanje lijekova u ljekarnama regulirano je zakonom, lijekovi se izdaju na recept koji propisuje liječnik, trošak lijeka snosi zdravstveno osiguranje ili je pacijent sam plaća. Kada se lijekovi na recept izdaju u ljekarni, svaka se kutija provjerava u sustavu kako bi se osigurala autentičnost i sigurnost. Lijekovi koji su već izdani i odjavljeni iz sustava više ne mogu u opskrbni lanac, pojasnio je Bavčar zašto se lijekovi ne doniraju onim pacijentima kojima su potrebni, ali si ih iz raznih razloga ne mogu priuštiti.
 

Hrvatiu godišnje bace oko 75 tona lijekova

U 2022. godini veledrogerija, koja preuzima i otpadne lijekove iz ljekarni, prikupiljeno je 74,1 tonu otpadnih lijekova. Od toga je samo u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama prikupljeno 36,9 tona.
 

orba protiv bačenih lijekova: što možemo učiniti da ih smanjimo?

Razlozi za nastanak otpadnih droga su različiti, na neke se može utjecati, na druge ne. Kako bi se broj neiskorištenih i nepropisno korištenih lijekova sveo na najmanju moguću mjeru, potrebno je strogo se pridržavati Bavčarovih uputa o pravilnoj uporabi lijekova.

Slijede korisni savjeti:

pri istodobnoj uporabi više lijekova molimo magistra farmacije u ljekarni da prilikom izdavanja izradi osobnu iskaznicu lijeka koja će nam pomoći u redovitoj i pravilnoj uporabi lijekova; ako nedoumica oko korištenja propisanih lijekova, tražimo savjet magistra ljekarne i pretplatimo se na ljekarničku uslugu pregleda uporabe lijekova; propisivanje lijekova za kronično liječenje na obnovljive elektroničke recepte omogućuje ekonomično preuzimanje lijekova u ljekarni, kako bismo ne ponestane ih i ne gomilajte ih kod kuće; čak ni lijekove za samoliječenje ne morate čuvati kod kuće u velikim količinama "za svaki slučaj".
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.