Hrvati i Slovenci pozvali Balkan da im se pridruži, jer nakon 31 godinu Zagreb i Ljubljana ponovo imaju zajedničku valutu, a nestale su i prepreke prilikom prelaska granice

Novoizabranoj slovenskoj predsjednici Nataši Pirc Musar bio je ovo prvi službeni posjet od "ustoličenja", a tom je prigodom kazala:

"Moj prvi posjet kao predsjednice Republike priznanje je Europi, našim susjedima, europskim integracijama i suradnji", poziv je to i cijelom Zapadnom Balkanu da nam se pridruži.

Hrvati i Slovenci pozvali Balkan da im se pridruži, jer nakon 31 godinu Zagreb i Ljubljana ponovo imaju zajedničku valutu, a nestale su i prepreke prilikom prelaska granice Borut Živulovič/BOBO
1. 1. 2023

Danas, kada je Hrvatska istovremeno ušla u Schengen i eurozonu, povijesni je dan, složili su se na graničnom prijelazu Obrežje predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar i hrvatski premijer Andrej Plenković. Naglasili su kako je ovo dan za slavlje svih europskih građana.

"Ovo je dan za slavlje, razdoblje novih početaka, novih poglavlja, a nema mjesta u Europi koje danas bolje predstavlja novi početak od Hrvatske na ovome dan", ocijenila je von der Leyen nakon trojnog sastanka s Pirc Musar i Plenkovićem. Naglasila je da više neće biti graničnih kontrola, vrsta i provjera putovnica na kopnenim i morskim granicama Hrvatske sa susjedima Slovenijom, Mađarskom i Italijom.

Jedan od najvećih kolektivnih dosega Europe

Predsjednica Europske komisije podsjetila je da se danas i Hrvatska pridružila zajednici od 347 milijuna Europljana koji koriste istu valutu. Prema njezinu mišljenju, euro je jedno od najvećih zajedničkih postignuća Europe, a kao druga najvažnija globalna valuta jača je i na međunarodnoj sceni.

I Plenković je današnji dan nazvao povijesnim.

"Ako postoje trenuci koji se mogu nazvati povijesnima, to je svakako današnji dan. 1. siječnja 2023. je dan kada je Hrvatska ostvarila svoje strateške državno-političke ciljeve", rekao je. Ujedno je istaknuo da je Hrvatska prva zemlja koja je u isti dan ostvarila integraciju u Schengen i eurozonu. Nataša Pirc Musar istaknula je kako je ovo veliki dan i za hrvatske i za slovenske građane, te istaknula važnost proširenja Europske unije.

Nakon 31 godina Slovenci i Hrvati imaju zajedničku valutu

"Moj prvi posjet kao predsjednice Republike priznanje je Europi, našim susjedima, europskim integracijama i suradnji", rekla je, istaknuvši kako vjeruje u ujedinjenu Europu te da je integracija jedini mogući put, čak i za države članice zapadnog Balkana.

Hrvatska je s novom godinom postala 20. članica eurozone i 23. članica Europske unije koje su dio schengenskog prostora. Uz članice EU-a, Schengen čine i Norveška, Švicarska i Lihtenštajn, koji je posljednji ušao u to područje 2011. Od danas, nakon 31 godinu, Slovenija i Hrvatska ponovno imaju istu valutu, a više nema ni graničnih kontrola između njih.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.