Glavni tajnik UN-a: "Zabrinut sam zbog odnosa između SAD-a i Kine"

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i dalje je zabrinut zbog rastućih napetosti između SAD-a i Kine, koja je stalni član Vijeća sigurnosti svjetske organizacije, izjavio je službeni predstavnik generalnog tajnika Stephane Dujarric.

Glavni tajnik UN-a: "Zabrinut sam zbog odnosa između SAD-a i Kine" Pexels
23. 7. 2020

To se uglavnom odnosi na bilateralne odnose. No, glavni tajnik već je izrazio zabrinutost zbog rastuće napetosti između ove dvije vlasti, koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a,” izjavio je službeni predstavnik.

Dujarric je također dodao da bilateralni odnosi između pet zemalja (Rusija, Sjedinjene Države, Kine, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva), kao i drugih velikih međunarodnih igrača, "imaju izravan utjecaj na sposobnost UN-a i njegovih zakonodavnih tijela za donošenje konsolidiranih odluka."

U srijedu je objavljeno da su SAD zatražile zatvaranje kineskog glavnog konzulata u Houstonu. Nakon toga, postalo je poznato da kineske vlasti razmatraju zatvaranje američkog konzulata u Wuhanu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.