Zastrašujući porast obiteljskog nasilja zbog pandemije Covida-19 koja je zamka za žene s nasilnim partnerima, izjavio šef Ujedinjenih naroda

Antonio Guterres, glavni tajnik Ujedinjenih naroda izjavio je da se u nekim zemljama udvostručio broj žena koje se obraćaju nadležnim službama za podršku žrtvama obiteljskog nasilja

Zastrašujući porast obiteljskog nasilja zbog pandemije Covida-19 koja je zamka za žene s nasilnim partnerima, izjavio šef Ujedinjenih naroda EU Parliament
7. 4. 2020

Fotografija: © European Union 2017

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je da je pandemija koronavirusa osim brojnih drugih nevolja uzrokovala i zastrašujući porast obiteljskog nasilja diljem svijeta.

“Znamo da su izolacije i karantene nužne za suzbijanje Covida-19. No one se mogu pretvoriti u zamku za žene s nasilnim partnerima”, izjavio je Guterres u videoporuci koja je objavljena u nedjelju na twitteru. “Mnogim ženama i djevojčicama najveća opasnost prijeti upravo ondje gdje bi trebale biti najsigurnije: u vlastitim domovima“, istaknuo je.

Glavni tajnik UN-a upozorio je da se u nekim zemljama udvostručio broj žena koje se obraćaju nadležnim službama za podršku. “Ali zdravstveni djelatnici i policajci preopterećeni su ili ih nema dovoljno, a lokalne skupine za podršku su paralizirane ili im nedostaju financijska sredstva. Neka su utočišta za žrtve obiteljskog nasilja zatvorena, a druga su prepuna”, istaknuo je Guterres. 

Šef Ujedinjenih naroda pozvao je vlade diljem svijeta da prevenciju nasilja i kazneni progon nasilnika proglase jednim od ključnih dijelovi nacionalnih strategija za suzbijanje pandemije Covida-19. “To uključuje povećanje ulaganja u online usluge i organizacije civilnog društva, nastavak kaznenog progona nasilnika, uspostavu hitnih sustava upozorenja u apotekama i trgovinama, proglašavanje utočišta za žrtve obiteljskog nasilja nužnom uslugom te stvaranje sigurnih načina na koji žene mogu zatražiti podršku, a da za to ne saznaju njihovi nasilnici”, poručio je Guterres na kraju svog obraćanja javnosti.

 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.