Oluja odnijela deset života: "Ono što se dogodilo u Toskani ima ime: klimatske promjene"

VIDEO - U Toskani je oluja Ciaran odnijela tri života. Broj poginulih u oluji Ciaran, koja je u četvrtak zahvatila Europu, porastao je na deset.

Oluja odnijela deset života: "Ono što se dogodilo u Toskani ima ime: klimatske promjene" Borut Živulović/Bobo
3. 11. 2023

Broj poginulih u oluji Ciaran, koja je u četvrtak zahvatila Europu, porastao je sa sedam na deset nakon što su tri osobe poginule u Toskani. Većinu smrtnih slučajeva uzrokovala su srušena stabla koja je srušio olujni vjetar. U Francuskoj je, pak, sinoć gotovo 700.000 kućanstava bilo bez struje, prenose strane novinske agencije.

"Ono što se večeras dogodilo u Toskani ima ime: klimatske promjene", napisao je guverner Toskane Eugenio Giani na društvenoj mreži X i ustvrdio, da regiji nikad nije zabilježena tolika količina kiše u tako kratkom vremenu. Dodao je da je među troje poginulih i 85-godišnjak koji je pronađen utopljen u svojoj kući. U međuvremenu, gradonačelnik Firence, Dario Nardella, objavio je da je situacija u glavnom gradu regije kritična.

Po dva smrtna slučaja prethodno su zabilježena u Francuskoj i Belgiji, a po jedan u Njemačkoj, Španjolskoj i Nizozemskoj. Većinu smrtnih slučajeva uzrokovala su srušena stabla. Nekoliko ljudi je također ozlijeđeno, uključujući 15 u Francuskoj, uključujući sedam vatrogasaca. Zbog oluje, koja je uglavnom pogodila sjeverozapadnu obalu Francuske, oko 1,2 milijuna kućanstava u zemlji isprva je bilo bez struje. Prema mrežnom operateru Enedis, gotovo 700.000 još uvijek je bilo bez struje u četvrtak navečer.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas će posjetiti regiju Bretanja, gdje su udari vjetra oborili nekoliko apsolutnih rekorda. Primjerice, u Brestu su izmjereni udari vjetra brzine 156 kilometara na sat, au Pointe du Razu izmjereni su udari vjetra čak 207 kilometara na sat.Posljedice oluje osjetile su se i u Španjolskoj i Portugalu, gdje valovi uz obalu Atlantika zabilježene su visine do devet metara.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.