Napad iz Ankare: Charlie Hebdo odgovara objavom Erdoganove karikature

Najnovija naslovnica francuskog satiričnog magazina “Charlie Hebdo” mogla bi dodatno narušiti ionako napete odnose između NATO saveznika Francuske i Turske.

Napad iz Ankare: Charlie Hebdo odgovara objavom Erdoganove karikature Pixabay
28. 10. 2020

Charlie Hebdo” je u srijedu na svojoj naslovnici objavio karikaturu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana pod naslovom “Erdogan – privatno je vrlo duhovit” i koja prikazuje turskog predsjednika kako u gaćama sjedi u fotelji dok našminkanoj ženi odjevenoj u tradicionalnu muslimansku nošnju diže haljinu i ogoljuje stražnjicu. Turski čelnik pritom izjavljuje: “Ah, prorok!



Odnosi između Francuske i Turske su trenutačno iznimno napeti nakon što je eskalirala svađa između te dvije zemlje o karikaturama proroka Muhameda.

Nakon brutalnog islamistički motiviranog ubojstva francuskog nastavnika Samuela Patyja sredinom listopada u predgrađu Pariza koji je u sklopu nastave o slobodi govora pokazivao karikature proroka Muhameda, francuski je predsjednik Emmanuel Macron najavio oštru borbu protiv islamističkog separatizma u Francuskoj.

Francuski je čelnik stao u obranu slobode govora te je poručio da se Francuska neće odreći karikatura i crteža proroka Muhameda iako se drugi toga ustručavaju. “Naša povijest je povijest borbe protiv tiranije i fanatizma. Nastavit ćemo s tim”, napisao je francuski predsjednik nedavno na twitteru.

Turski je predsjednik potom optužio Macrona za islamofobiju te je doveo u pitanje njegovo mentalno zdravlje. U ponedjeljak je pozvao i turske građane na bojkot francuskih proizvoda. Zanimljivo je da Erdogan nije nijedanput komentirao brutalno ubojstvo francuskog nastavnika kojemu je čečenski izbjeglica odrubio glavu.

Francuski je satirični magazin na sukob dvojice čelnika reagirao onako kako bi se to i moglo očekivati od satiričnog magazina: duhovito, ali i na granici neukusa.

No ništa manje očekivana ispala je i reakcija turskih političara i medija. Turski mediji bliski turskoj vladi nazvali su karikaturu “odvratnim i skandaloznim napadom” na turskog predsjednika Erdogana.

Turski list “Sabah”, koji je vrlo blizak turskoj vladi, napisao je da je predsjednik Macron “svojim napadima na islam” ohrabrio “Charlie Hebdo” na objavu karikature turskog predsjednika.

Šef ureda turskog predsjednika za odnose s javnošću Fahrettin Altun napisao je na twitteru da “fašističko krilo Zapada i njegovih zastupnika među nama na nemoralan način napada našeg predsjednika”. 

Dosta vulgarniji bio je zamjenik turskog ministra kulture Serdar Cam. “Oni su gadovi. Oni su kurvini sinovi”, napisao je Cam na twitteru o “Charlieju Hebdou”.

No zanimljivo je da je turski satirični magazin “Misvak”, koji je vrlo blizak vladajućoj turskoj stranci AKP, samo nekoliko sati prije “Charlieja Hebdoa” objavio na twitteru karikaturu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u pelenama koji se nalazi u naručju ženskog skeleta, što je očita aluzija na Macronovu suprugu Brigitte koja je 25 godina starija od francuskog čelnika. Macrona je prikazan kako pije iz dječje bočice na kojoj stoji natpis “mržnja”. Dosad se ni u Turskoj, a ni u Francuskoj nije nitko previše uzbudio zbog objave te karikature.

Još treba pričekati kako će Turska dodatno reagirati na objavu karikature predsjednika Erdogana. Francusko ministarstvo vanjskih poslova već je u ponedjeljak upozorilo svoje građane koji žive u Turskoj i drugim muslimanskim zemljama na poseban oprez.

Kritičari turskog predsjednika tvrde da će očekivana daljnja eskalacija doći Erdoganu kao dar s neba. Mnogi smatraju da turski predsjednik traži svađu s Macronom samo zato kako bi odvratio pozornost s velike gospodarske krize u Turskoj koju je dodatno produbila kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.