Europski sud pravde presudio je: jesu li zabrane putovanja, testiranje i karantena zakoniti?

Presuda je izrečena. Je li prekršen zakon Europske unije o pravu na slobodno kretanje?

Europski sud pravde presudio je: jesu li zabrane putovanja, testiranje i karantena zakoniti? Dimitris Vetsikas/Pixabay
5. 12. 2023

Tijekom pandemije država članica može zabraniti ne nužna putovanja u druge države članice koje se smatraju visokorizičnim područjima, presudio je Sud pravde EU-a. Dodaje se da država može narediti osobama da se podvrgnu probirnim testovima i karanteni pri ulasku na njezin teritorij, ali ta pravila moraju biti jasna, precizna, nediskriminirajuća i proporcionalna. Sud EU-a presudio je tako o pitanju koje mu je uputio Belgijski sud. Doista, Belgija je zabranila nenužna putovanja u, ili iz određenih zemalja tijekom izbijanja pandemije Covid-19 2020. godine. Osim toga, svaki putnik iz ovih zemalja morao je proći skrining test i pridržavati se karantene.

Budući da je u srpnju 2020. Belgija stavila Švedsku na popis tzv. „crvene zone“, Nordic Info, agencija specijalizirana za putovanja u Skandinaviju, otkazala je sva planirana putovanja iz Belgije u Švedsku i obrnuto te zatražila naknadu nastale štete.

Belgijski sud tada je pitao Sud EU, protivi li se zakon EU belgijskom propisu, koji je sada presudio da Belgija nije prekršila zakon EU o pravu na slobodno kretanje. Pojašnjeno je da država članica može zabraniti nenužna putovanja u, ili iz drugih država članica koje su klasificirane kao "crvene zone" u cilju borbe protiv pandemije. Osim toga, može nametnuti obvezu osobama koje ulaze na njezino područje da se podvrgnu probirnim testovima i pridržavaju karantene, priopćio je sud, dodajući da takve mjere moraju biti objašnjene te sadržavati jasna i precizna pravila. Također, mjere moraju biti nediskriminirajuće i moraju se moći osporiti u okviru sudskog ili upravnog pravnog lijeka.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.