Covid-19 putovnica već od kraja lipnja za sve EU građane, no nije uvjet za putovanja, ali ih olakšava

"Imamo bijeli dim", rekao je na Twitteru europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders nakon četvrte runde razgovora između Europskog parlamenta i diplomata iz portugalskog predsjedništva EU. Očekuje se da će svi relevantni dokumenti biti predstavljeni na razini EU krajem lipnja na početku ljetne turističke sezone, što će omogućiti nesmetano i sigurno putovanje u EU za sve one koji će pribaviti certifikate koji su im potrebni za Covid-19 putovnicu. Europski parlament i članice EU slažu se oko potvrde koja bi trebala potaknuti kretanje građana i turističku sezonu. Europski parlament i države članice EU postigli su dogovor o jasnom certifikatu kako bi se olakšalo putovanje Europom tijekom ljeta. T. i. Zeleni certifikat bit će dostupan svim građanima EU koji su cijepljeni protiv covid-19, ili su imali bolest ili su imali negativan rezultat testa. Covid-19 putovnica olakšavat će kretanja, no nije uvjet za putovanja. O tome mogu odlučivati države članice.

Covid-19 putovnica već od kraja lipnja za sve EU građane, no nije uvjet za putovanja, ali ih olakšava Philippe BUISSIN, Copyright © European Union 2020 - Source:
21. 5. 2021

Foto: Philippe BUISSIN/EP

Nositelj certifikata dobit će QR kod koji će omogućiti čitanje i provjeru autentičnosti u cijeloj EU, bez internetske veze. Također će biti dostupan u papirnatom obliku. Podaci bi trebali biti napisani na jeziku zemlje izdavatelja i na engleskom jeziku. Potvrda će dokazati da je osoba cijepljena protiv covid-19, ima negativan rezultat testa ili je zaražena covid-19. U praksi će postojati tri različita certifikata. Potvrda neće biti uvjet za slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, rekao je Europski parlament.
Države članice će moći nametnuti dodatna ograničenja, poput karantene, samoizolacije ili testiranja, ali samo ako je potrebno i proporcionalno radi zaštite javnog zdravlja. Pritom će uzeti u obzir dostupne znanstvene dokaze, uključujući epidemiološke podatke koje je objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Takve mjere morat će biti najavljene ostalim članicama EU-a i Europskoj komisiji najmanje 48 sati prije planirane provedbe.

Zemlje članice će morati prihvatiti potvrde o cijepljenju izdane u drugim državama članicama za ljude cijepljene cjepivom covid-19 koje je odobrila EU. Moći će prepoznati i druga cjepiva, dodali su u Parlamentu.

Potvrde će se kontrolirati radi sprječavanja prijevara i krivotvorenja, kao i autentičnost elektroničkih žigova koji će biti uključeni u dokument. Osobni podaci iz potvrda zemlje u koju će osoba putovati neće se moći pohraniti, niti će se uspostaviti središnja baza podataka na razini EU-a. Popis tijela koja će obrađivati ​​i primati podatke bit će objavljen.

Istodobno, Europska komisija obvezala se da će iz Instrumenta hitne pomoći osloboditi najmanje 100 milijuna eura za kupnju testova za novu infekciju koronavirusom u svrhu izdavanja certifikata.

Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove glasat će o dogovorenom tekstu sljedeće srijede, nakon čega će uslijediti europarlamentarci na plenarnoj sjednici i Vijeće EU-a. Ako ga odbor odobri, Europski parlament glasat će o njemu na svom prvom plenarnom zasjedanju u lipnju, od 7. do 10. lipnja. Uredba o digitalnoj evidenciji vrijedit će 12 mjeseci.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.