Europska komisija nema namjeru tražiti reciprocitet od Amerikanaca zbog Hrvata, Bugara, Rumunja i Ciprana - i dalje jedino s vizom u SAD i bez obzira što je EU još 2017. naredila reciprocitet

S Davorom Božinovićem se i ljubi Ylva JOHANSSON, no kad se treba držati odluka Europskog parlamenta i uspostaviti reciprocitet Amerikancima, skriva se k'o zmija noge! Najmanje 40 milijuna žitelja Europske unije i dalje ne može bez vize u SAD-a i to bez obzira što postoji odluka Europskog parlamenta iz 2017. kojom se zahtijeva reciprocitet prema Amerikancima. Ylva JOHANSSON (Švedska), povjerenica za unutarnje poslove izrekla je danas u ime Europske komisije odgovor kojeg se ne bi postidio ni najtvrđi birokrata koji izbjegava izgovoriti prave riječi. Napisala je uvijeno: - Komisija predano radi na postizanju viznog reciprociteta za sve države članice, što smatra prioritetnim pitanjem. Kada je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kao posljednjoj zemlji s kojom se još ne primjenjuje načelo viznog reciprociteta, Komisija i dalje ostaje u potpunosti usmjerena na primjenu tog načela.

Europska komisija nema namjeru tražiti reciprocitet od Amerikanaca zbog Hrvata, Bugara, Rumunja i Ciprana - i dalje jedino s vizom u SAD i bez obzira što je EU još 2017. naredila reciprocitet Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
11. 9. 2020

Europska komisija nema namjeru ultimativno tražiti od Sjedinjenih Američkih Država hitno ukidanje viza za građane Hrvatske, Cipra, Rumunjske i Bugarske. Stoji to u odgovoru na pitanje Mislava Kolakušića, neovisnog zastupnika u Europskom parlamentu koji je upitao Ursulu von der Leyen, čelnicu Europske komisije iz kojih razloga se žitelji četiriju punopravnih članica Europske unije i nadalje diskriminiraju. Naveo je kako je to apsurdno i zbog činjenice što je Europski parlament još 2017. godine na plenarnom zasjedanju usvojio rezoluciju kojom je zatražio uvođenje viza za državljane SAD-a ako se ne osigura putovanje bez viza za sve državljane Europske unije. Tim prije, jer se prema zakonodavstvu Europske unije obveza uspostave viznog reciprociteta mora uvesti u roku od 24 mjeseca od dana kad je službeno objavljen izostanak reciprociteta. Kako reciprocitet ne postoji još od 2014. godine tako je neodrživo i dalje diskriminirati gotovo 40 milijuna građana Europske unije.

Odgovor gospođe Ylva JOHANSSON (Švedska), povjerenica za unutarnje poslove napisala je danas u ime Europske komisije odgovor kojeg se ne bi postidio ni najtvrđi birokrata koji izbjegava izgovoriti prave riječi. Napisala je uvijeno: - Komisija predano radi na postizanju viznog reciprociteta za sve države članice, što smatra prioritetnim pitanjem. Kada je riječ o Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kao posljednjoj zemlji s kojom se još ne primjenjuje načelo viznog reciprociteta, Komisija i dalje ostaje u potpunosti usmjerena na primjenu tog načela.

Za povjerenicu Europske komisije ovakvo eklatantno kršenje pravila Europske unije o obvezi uspostave viznoga reciprociteta sa Sjedinjenim Američkim Državama samo je deklarativne naravi. Ylva JOHANSSON ni u jednom trenutku nije dala ni nagovijestiti da će se Europska komisija držati odluka Europskog parlamenta koji je još 2014. donio odluku o uvođenju reciprociteta u roku od 24 mjeseca ako Amerikanci budu i nadalje diskriminirali građana, tada pet država Europske unije. U međuvremenu Poljaci više nisu na crnoj listi, a prema Ylva JOHANSSON, nisu i zbog predanog i dosljednog cilja da se na kraju ipak izbori jednakopravnost te je u pismu dodala:

- Komisija redovito izvješćuje o svojim nastojanjima za postizanje potpunog reciprociteta ukidanja viza. U svojoj posljednjoj Komunikaciji o viznom reciprocitetu donesenoj 23. ožujka 2020.[1], s obzirom na ulazak Poljske u američki program izuzeća od obveze posjedovanja vize u studenome 2019. i stalni napredak koji su ostvarile druge predmetne države članice, Komisija ostaje pri stajalištu da bi suspenzija ukidanja viza za državljane SAD-a u ovom trenutku bila kontraproduktivna. Time se ne bi doprinijelo postizanju cilja putovanja u SAD bez viza za sve građane EU-a. Dosadašnji rezultati pokazuju da se konkretan napredak prema potpunom reciprocitetu ukidanja viza može postići kontinuiranim angažmanom i zajedničkim diplomatskim kontaktima. Komisija će nastaviti surađivati sa SAD-om i s predmetnim državama članicama kako bi ubrzala napredak prema potpunom viznom reciprocitetu.

Na konkretna pitanja Mislava Kolakušića (NI), hrvatskog eurozastupnika da "kada će Europska komisija osigurati ukidanje diskriminacije građana Europske unije u pogledu ulaska u SAD" Europska komisija očigledno je pokušala izbjeći dati konkretan odgovor. Baš kao što nisu ništa konkretno napisali i o kršenju pravila Europske unije o obvezi uspostave viznoga reciprociteta sa Sjedinjenim Američkim Državama. Ovakav odgovor samo je dokaz poniznog odnosa prema najvećoj svjetskoj sili kojoj se omogućava da se uzdigne iznad svih, da sama dirigira uvjete i da pri tome Europska komisija ne sprovodi ni odluke koje je dobio Europski parlament. Ursula von der Leyen i Komisija kojoj je na čelu više vodi brigu o američkim i parcijalnim interesima nego o poštivanju odluka Europskog parlamenta koji im strogo nalaže uspostavu reciprociteta i ukidanje diskriminacijskih odnosa.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.