EK: zabranu putovanja ukinuti što prije i bez diskriminacije

EK: zabranu putovanja ukinuti što prije i bez diskriminacije Pixabay
30. 4. 2020

Ograničenja putovanja treba ukinuti što je prije moguće i pritom treba izbjeći diskriminaciju na temelju državljanstva, izjavila je u srijedu potpredsjednica Europske Komisije Vera Jourova nakon redovne tjedne sjednice glavnog izvršnog tijela Europske unije na kojoj se raspravljalo o turizmu, jednom od najpogođenijih sektora zbog pandemije koronavirusa.

“Kako bi se omogućio oporavak turističkog sektora, kolegij povjerenika smatra da se ograničenja za putovanja moraju ukinuti što prije, izbjegavajući pritom bilo kakvu diskriminaciju na temelju državljanstva i uzimajući u obzir epidemiološku situaciju”, rekla je Jourova nakon sastanka. Dodala je da se nije razgovaralo o ideji tzv. Covid-19 putovnice koja bi vrijedila za sve zemlje EU-a pri odlasku i dolasku turista.

Jourova je najavila da će Europska komisija sredinom svibnja predstaviti prijedloge za potporu turizmu i smjernice za pojedine vrste prometa.

Prema Europskoj komisiji, turizam se suočava s tri glavna problema: likvidnošću i povjerenjem potrošača, posljedicama koje sa sobom nose ograničenja putovanja te socijalnim i ekonomskim posljedicama.

Povjerenici smatraju da se prava putnika moraju poštovati, pri čemu zbog problema likvidnosti treba učiniti više da vaučeri koji se putnicima nude u zamjenu za otkazana putovanja budu atraktivniji. Brojne agencije umjesto povrata novca, kako predviđaju europski propisi, nude vačure putnicima koji su uplatili putovanje, a koja su otkazana zbog pandemije.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.