Država žene ne voli, jer tužila je "Možemo" i traži kaznu od 40.000 kn jer su povrijedili ravnopravnost spolova protežirajući ih

Nevjerojatno, ali istinito: država tuži platformu Možemo! za 40.000 kuna jer su na lokalnim izborima u Osijeku na listi imali – previše žena! Od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene. Gdje su drugi tu, posebice njih 90 posto koji su imali obrnutu situaciju i daleko više muškaraca nego žena na izbornim listama. Evo što su poručili iz Tomaševićevog tabora: - Bit ćemo glasni, jer iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje.

Država žene ne voli, jer tužila je "Možemo" i traži kaznu od 40.000 kn jer su povrijedili ravnopravnost spolova protežirajući ih Možemo FB
22. 11. 2021


Naime,  Ročište je sutra, a naš stav je jasan: tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj.
Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30% žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore. Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje.
Ponosni smo na broj žena koji smo imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. Time su pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama. Zato ćemo se ovoj tužbi glasno suprotstaviti. Više o svemu reći ćemo na sutrašnjoj konferenciji za medije koju ćemo održati nakon ročišta na Općinskom sudu u Osijeku.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.