Velike prevare s dometom auta na struju! I 54 % manja autonomija pri temperaturi od minus 15 stupnjeva Celzijusa

Kanađani dokazali na 4200 električnih auta svih vrsti kako pri temperaturi od minus 15 stupnjeva, prosječni EV ima samo 54 % deklarirane potrošnje, a Koreanci drakonski kaznili Elona Muska!

Na vara samo Tesla! Koreanci su detektirali kako po zimskim uvjetima ima do 51 posto manji domet. Očito se hladnoća i baterija ne slažu dobro.

U Južnoj Koreji državni regulator odlučio je novčano kazniti Teslu s 2,2 milijuna dolara, jer nisu adekvatno upozorili vlasnike.
 

Velike prevare s dometom auta na struju! I 54 % manja autonomija pri temperaturi od minus 15 stupnjeva Celzijusa Julian Stähle/dpa-Zentralbild/dpa /DPA/PIXSELL
4. 1. 2023

Tesla je ponovno na naslovnicama. Ovaj put napravili su pravi presedan u Južnoj Koreji. Tamo je državni regulator odlučio kazniti Teslu s 2,2 milijuna dolara zbog neprimjerenog i nedostatnog informiranja kupaca. Korejsko povjerenstvo za poštenu trgovinu (KFTC) utvrdilo je da je Tesla preuveličavao domet i podatke o punjenju svojih brzih punjača na hladnoći (od ljeta 2009. do nedavno).


Do 51 posto manji domet
 

KFTC je rekao, objavili su, da je Tesla dao neadekvatne podatke o dometu, jer domet može biti i do 51 posto manji na hladnoći. Na Teslinoj web stranici davali su savjete kako produljiti domet po hladnoći, ali nisu eksplicitno upozoravali na bitno kraći domet. Takva bi kazna također mogla predstavljati presedan za druge marke drugdje u svijetu.
 

Korejska udruga potrošača također je objavila upozorenja da se domet električnih vozila svih marki na hladnoći može skratiti za oko 40 posto, a prema njihovim podacima vozila ove marke najviše stradaju na niskim temperaturama, prenosi portal Automotive news Europa.

Hladnoća i baterija se ne slažu dobro

 
Više smo puta pisali kako niske temperature znatno utječu na domet električnih vozila, a razlog su naravno usporeni kemijski procesi, potreba da se baterija sama grije i naravno povećana potrošnja energije (grijanje i ventilacija kabine, sjedala, volana...).

STUDIJE DOKAZUJU DRAMATIČAN PAD DOSEGA

Studija dometa koju je 2020. proveo kanadski pružatelj usluga telematike Geotab na 4200 povezanih električnih vozila svih marki pokazala je da većina električnih modela ima sličan pad dometa po hladnom vremenu. Na nešto iznad 20 stupnjeva Celzijusa, prosječni BEV model čak je premašio svoj navedeni raspon, dok je na minus 15 stupnjeva, prosječni EV imao samo 54 posto svog nominalnog raspona, pokazalo je istraživanje koje je citirao ANE.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.