A joooj! Tesle ne podnose ciču zimu, hrpe mrtvih "robota", kaos i na punionicama jer na visokim minusima ni one ne mogu puniti "električare" kako treba

KAD ZIMA STISNE TESLE STANU! Parkirališta i punionice postale groblja "električara".  Očaj vlasnika (VIDEO) koji opisuju što ih je to snašlo: "Ovdje sam već pet sati i još nisam uspio napuniti auto. Ništa. Prazna baterija. Još uvijek na nula posto"

Litij ionske baterije ne podnose niske temperature i baš kao s mobilnim aparatima, troše se naglo i pune usporeno ili nikako!

Teslini Modeli 3, X i Y na hladnoći mogu izgubiti domet do 24 %, a Model S do 28 %, a a iskustva govore da autonomija nekima pada i za  36 %,
A joooj! Tesle ne podnose ciču zimu, hrpe mrtvih "robota", kaos i na punionicama jer na visokim minusima ni one ne mogu puniti "električare" kako treba YouTube/FOX 32 Chicago/posnetek zaslona
23. 1. 2024

Vozači Teslinih električnih vozila suočavaju se s brojnim problemima dok se Sjedinjenim Državama haraju velike hladnoće. Društvene mreže preplavile su snimke e-punionica na kojima su zapela ova vozila koja se brzo prazne, ili se ne pune u ekstremnim zimskim uvjetima.

Situacija je posebno kritična na američkom srednjem zapadu - u Chicagu su javne punionice pretvorene u postaje u prava automobilska groblja, prenosi Fox32.

"Ništa. Prazna baterija. Još uvijek na nula posto", rekao je za ovu čikašku TV stanicu Tyler Beard koji od nedjelje pokušava napuniti svoju Teslu.

"Ovdje sam tri sata nakon što sam jučer bio tri sata."

Beard je bio među desecima vlasnika Tesla koji su očajnički pokušavali napuniti svoje električne ljubimce na istoj brzoj punionici u Oak Brooku, predgrađu Chicaga.

Scene su se ponavljale po cijelom gradu s dugim kolonama vozila i napuštenim autima onih koji su u međuvremenu već odustali. U nekim dijelovima Sjedinjenih Država morao se pozvati tegljač da odvuče prazne Tesle, koje su vozači bili prisiljeni napustiti nasred ceste.

"To je ludo. Katastrofa, ozbiljno", rekao je jedan od vozača, Chalis Mizelle, koji je na kraju nazvao prijatelja da dođe po nju jer joj auto nije htio napuniti. Treći je ovako sažeo situaciju: "Ovdje imamo hrpu mrtvih robota." Vlasnici Tesle ljuti su što su uložili u napredno vozilo za koje se na kraju ispostavi da ne može preživjeti niti jedan hladni val.

Zašto Tesle ne podnose hladnoću

I zašto su niske temperature tako neprikladne za Teslu? Odgovor leži u litij-ionskim baterijama koje su izrazito osjetljive na niske temperature. Ista stvar se događa s pametnim telefonima, na primjer. Prema istraživanju koje je objavio portal Recurrent Auto, Teslin Model 3, X i Y na hladnoći mogu izgubiti domet do 24 posto, a Model S do 28 posto. Prema nekim drugim istraživanjima, taj udio ide čak do 36 posto, prenosi Guardian.

Punjenje baterije također će trajati dulje na temperaturama ispod nule jer softver Tesla automatski ograničava i smanjuje napon punjenja kako bi baterija lakše izdržala hladnoću. Ledeni uvjeti također mogu utjecati na druge dijelove Teslinog hardvera, uključujući priključak za punjenje, koji se može smrznuti ako temperature padnu prenisko.

Stručnjaci: planirajte puno, puno ranije

Stručnjaci priznaju da hladnoća može prouzročiti poprilične probleme vlasnicima električnih vozila ili pak kažu da uz malo planiranja vozači svoja putovanja mogu učiniti relativno normalnima. Primjerice, Tesla preporuča vozačima da zagriju svoje automobile putem aplikacije prije polaska na put.

Vlasnici također trebaju planirati dolazak na punionice 30-45 minuta ranije nego inače.Da Tesla vozila možda (više) nisu najpoželjnija govori i vijest da rent-a-car tvrtka prodaje 607 rabljenih Tesla na popust od 39 posto, no cijene se kreću od 19.811 do 37.575 eura. Dio je to Hertzova plana da se riješi 20.000 električnih vozila zbog visokih troškova popravaka, prenosi MMC.Iako su cijene povoljne, Hertzov potez ističe izazove visokih premija održavanja, popravaka i osiguranja, kao i strmog pada cijena vrijednost električnih vozila. Ali to može ozbiljno zabrinjavati sve vozače koji razmišljaju o prelasku na električne automobile.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.