Djeca bez roditelja, njih 1500, uglavnom curica, iz grčkih kampova u najvećem broju zbrinut će se u Njemačkoj, a i Hrvatska pokazuje da ima dušu. Idealna lokacija su otoci

Vesna Bedeković: - “Hrvatska je spremna prihvatiti djecu bez pratnje”. Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković nije isključila mogućnost da Hrvatska prihvati djece izbjeglica bez pratnje roditelja koja se sad nalaze u Grčkoj, a Andrej Plenković je izjavio kako nitko normalan ne bi trebao imati ništa protiv te da je Jadran dobra lokacija za prihvat djece izbjeglica

Djeca bez roditelja, njih 1500, uglavnom curica, iz grčkih kampova u najvećem broju zbrinut će se u Njemačkoj, a i Hrvatska pokazuje da ima dušu. Idealna lokacija su otoci European Council
8. 3. 2020

Fotografija: © European Union 2020

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković izjavila je da je Hrvatska spremna prilagoditi se kriznoj situaciji i prihvatiti djecu izbjeglice bez roditeljske skrbi.

“Trenutno imamo dvije prihvatne točke: Centar za pružanje usluga u zajednici u Splitu (Brda) i u Zagrebu (Dugave). To su u ovom trenu centri koji imaju najbolje prostorne i kadrovske uvjete i kao što sam rekla, u ovom trenutku analiziramo i procjenjujemo kapacitete”, istaknula je Bedeković.

Objasnila je i kako funkcionira postupak zbrinjavanja djece koja se u Hrvatskoj nađu bez roditeljske pratnje. “Kada se na prostoru Republike Hrvatske zateknu djeca bez pratnje, kontaktira se Centar za socijalnu skrb koji je nadležan upravo prema mjestu gdje se takva djeca zateknu. Nakon toga Centar za socijalnu skrb određuje posebnog skrbnika koji onda maloljetnu osobu smješta u adekvatnu ustanovu. Nakon toga se radi procjena potreba, individualni plan za svakog korisnika na temelju čega se onda svakom takvom korisniku pruža najadekvatnija moguća skrb”, istaknula je ministrica.

Do sada je takvih slučajeva bilo oko 50, a najčešće se radilo o djeci u tranzitu. Bedeković je naglasila da Hrvatska ima stručnjake za takve situacije, a trenutačno najviše nedostaje prevoditelja. Jedno od mogućih rješenja jest formiranje mobilnih timova koji će moći obilaziti manje sredine, poručila je ministrica.

Bedeković je dodala i da još nemaju informacija o broju djece koje će Hrvatska možda primiti iz grčkih kampova. 

O prihvatu djece izbjeglica iz Grčke jučer se raspravljalo i u Berlinu. Stranke njemačke vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije postigle su u noći s nedjelje na ponedjeljak dogovor oko prihvaćanja do 1500 maloljetnih izbjeglica s grčkih otoka, pri čemu se naglašava kako se radi o rješenju u sklopu dogovora na razini Europske unije. U sklopu te akcije Njemačka je spremna prihvatiti 1000 do 1500 djece, pri čemu se radi o maloljetnicima koji zbog teške bolesti trebaju hitnu medicinsku pomoć ili su bez pratnje i mlađi od 14 godina. U priopćenju se posebice naglašava kako se “uglavnom radi o djevojčicama”.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.