Von der Leyen: EU nas treba voditi iz sadašnje krhkosti u novu vitalnost

"Ovo je trenutak za Europu, da vjerujemo jedni drugima i ostanemo zajedno. Ovo je trenutak Europe koja nas treba voditi iz ove krhkosti u novu vitalnost", izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u svom prvom govoru o stanju Unije.

Von der Leyen: EU nas treba voditi iz sadašnje krhkosti u novu vitalnost © Europska unija 2020
17. 9. 2020

Njemačka novinska agencija dpa izvijestila je da je riječ o obiteljima s djecom kojima je u Grčkoj već odobrena međunarodna zaštita te da je taj prijedlog već raspravljen s grčkom vladom.

Njemačko savezno ministarstvo unutarnjih poslova poslat će delegaciju na Lezbos kako bi provjerilo komu je pomoć najpotrebnija. Njemačke vlasti tvrde da je cilj koristiti “objektivne kriterije pri odabiru kako ne bi nastale nekontrolirane posljedice” tog poteza. 

Ovaj dogovor između kancelarke Merkel i ministra unutarnjih poslova moraju još odobriti i njemački socijaldemokrati. Predsjednica SPD-a Saskia Esken prethodno je izjavila da Njemačka mora prihvatiti nekoliko tisuća izbjeglica i migranata iz Grčke.

Istovremeno, drugi njemački političari poput ministra zdravstva Jensa Spahna traže europsko rješenje i upozoravaju da Njemačka ne smije ponovno povlačiti jednostrane poteze kako se ne bi ponovno ponovila situacija iz 2015. godine kad je više od milijun izbjeglica i migranata krenulo na put prema Europi. 

Prošloga je tjedna u noći s utorka na srijedu buknulo nekoliko požara u izbjegličkom logoru Moria na otoku Lezbos u kojem je više od 12 tisuća ljudi ostalo bez krova nad glavom. U požaru nije bilo stradalih ni ozlijeđenih.

Grčke vlasti pretpostavljaju da su migranti namjerno podmetnuli nekoliko istovremenih požara. Prethodno je situacija u kampu eskalirala nakon što je kamp stavljen pod karantenu jer je nekoliko migranata testirano pozitivno na koronavirus.
Nakon požara je 400 maloljetnika bez pratnje prebačeno na grčko kopno koji bi trebali biti raspodijeljeni po 10 država članica Europske unije. Njemačka je pristala prihvatiti između 100 do 150 maloljetnika, a u Hrvatsku bi trebalo stići 12 djevojčica bez pratnje. Preostali migranti trebali bi biti smješteni u novom šatorskom kampu koji se trenutačno gradi na Lezbosu.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.