Dim iz američkih požara stigao u Europu

Dim od razornih požara na zapadnoj obali Sjedinjenih Država dospio je u Europu. Rekli su tako iz službe za praćenje klime Europske unije u svojoj procjeni "neviđenih" požara, izvijestio je AFP.

Dim iz američkih požara stigao u Europu Pixabay
17. 9. 2020

Satelitski podaci Copernicus Atmospheric Monitoring Service (CAMS) pokazali su da su šumski požari koji trenutno bjesne u Kaliforniji, Oregonu i državi Washington "desetke ili stotine puta intenzivniji" nego što su bili nedavno.

Dim od požara zadržavao se nekoliko dana na zapadu Sjeverne Amerike, što je rezultiralo potencijalno opasnom kvalitetom zraka u većim gradovima poput Portlanda, Oregona, Vancouvera i San Francisca. Međutim, vrijeme se u ponedjeljak promijenilo, a dim se širio prema istoku. NY Metro Weather izvijestio je u utorak da je to bilo vidljivo na nebu iznad New Yorka. CAMS je rekao da je pratio transport čestica dima iz požara 8000 kilometara prema istoku, dopirući do sjeverne Europe.

Stručnjaci procjenjuju da je od vatre od sredine kolovoza emitirano više od 30 milijuna tona ugljičnog dioksida. Vjerojatnost požara povećava se svake godine kako se planet zagrijava.

"Jačina tih požara daleko premašuje razinu u svih 18 godina koju naši podaci o nadzoru CMAS pokrivaju od 2003. godine", rekao je Mark Parrington, stručnjak za šumske požare.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.