Danas je ispisana povijest Dakara, struja je pobijedila po prvi put, a Audi je osvojio prvo mjesto nakon punih 37 godina

VIDEO + FOTO Carlos Sainz, španjolska legenda ispisao je povijest i to na kiši. Zvuči nevjerojatno za Saudijsku Arabiju, ali upravo je kišni dan uvelike utjecao na konačni poredak 636 km duge etape Al Qaisumah > Al Qaisumah.
"Il Matador" nas je poveo na putovanje u prošlost, kroz povijest Dakara... Vratio nas je u daleku 1985. kada je Audi izvojevao posljednju pobjedu na Dakaru. Tada je to bio Quattro, a vozio ga je Francuz, Bernard Darniche. Ujedno, to je i ​​40. etapna pobjeda u karijeri na Dakaru "El Matadora". Audi RS Q e-tron po prvi je put na najvišoj stepenici postolja na najprestižnijem svjetskom reliju. Šlag na torti bio je i to što je to ujedno to bila i prva pobjeda koju je ostvario automobil upisan u klasu T1-Ulimate, potpuno novu kategoriju uvedenu ove godine, rezerviranu za vozila na alternativni pogon. Uvođenje ove klase dio je prvog čina u planu #DakarFuture. Izgleda da i Dakar "igra zeleno"!

- Bez etapne pobjede ostao je Nasser Al-Attiyah (QAT), ali ipak, vozač Toyote Hilux T1+ uspio je povećati prednost u utrci na više od 37 minuta. Toliko je danas za njim kasnio Sebastien Loeb u Hunteru, drugoplasirani u ukupnom poretku.
#202 Sainz Carlos (spa), Cruz Lucas (spa), Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron, Auto FIA T1/T2, action during the Stage 3 of the Dakar Rally 2022 between Al Qaysumah and Al Qaysumah, on January 4th 2022 in Al Qaysumah, Saudi Arabia - Photo Florent Gooden / DPPI Florent Gooden/A.S.O./DPPI
4. 1. 2022

Zbog teške havarije Carlos Sainz u ukupnom je poretku tek 26. s dva sata i 19. minuta zaostatka za Katarcem Nasserom Al Attiyahom koji je danas završio kao osmoplasirani s pet minuta zaostatka za Španjolcem. Henk Letang, Južnoafrikanac u Toyoti kanio je kao 2. svega pola minute, a treći je bio također u Audiju E, najtrofejniji Dakarac, Stephan Peterhansel koji je kasnio 1,41 minutu. Treće mjesto nije mu donijelo veliki pomak u sveukupnom poretku. Francuz se trenutno nalazi nakon 3. etape na katastrofalnom 69. mjestu. Kasni za Nasserom nevjerojatnih 23 sata i 40 minuta, posljedica teškog kvara sa zadnjim trapom bolida.

Danas, trećeg dana utrke, natjecatelji su se morali uhvatiti u koštac sa specijalom koji je bio skraćen zbog jake kiše koja je natopila dio regije Al Artawiyah. Etapa je započela na mjestu koje je prvotno trebalo ugostiti CP1, smanjujući vremenski dionicu za otprilike sto kilometara. Na petlji oko Al Qaysumaha, vozači i vozači započeli su s 214 km vezne dionice, prije 255 km specijalne. Nakon toga je slijedila povratna ruta od 166 km do startnog bivaka za drugu etapu s petljama na reliju. Na dnevnom redu je bio pijesak koji je zahvaljujući kiši bio teži i omogućavao bolje "prijanjanje". No, postojali su i lanci dina kroz koje su natjecatelji morali vijugati i penjati se na udaljenosti od 30 km, klasificiranoj kao razina 2. težine. S vrha ovih prvih velikih dina, elitni natjecatelji već su mogli početi proučavati rutu duge etape koja se sprema za sutra: Nasser Al-Attiyah i Daniel Sanders, kroz vođenje svoje utrke na dnevnom specijalu, izgledaju dobro pripremljeni za  to.

Priča o Davidu protiv Golijata je mitska i svako malo ponavlja se na Dakaru. Tako što izveo je danas Portugalac Joaquim Rodrigues, koji je osvojio motociklistički specijal na svom 6. Dakaru. Njegov podvig nije uznemirio prvoplasirane, iako se jaz između njih smanjio prije velike bitke koja se očekuje sutra na putu za Rijad. Za svoj 31. rođendan, Adrien Van Beveren bio je unutar 4 sekunde od svrgavanja svog suparnika Sama Sunderlanda s vrha hijerarhije utrke, na kojoj su se također pridružili Matthias Walkner (3.) i Skyler Howes (4.). Ukupno je bilo zastupljeno pet brendova u prvih 6, a Sherco kojeg je vozio Lorenzo Santolino je na 6. mjestu. Prva pobjeda izmakla je Južnoafrikancu u Toyoti Henku Lateganu za svega pola minute. Bio je najbrži na srednjim kontrolnim točkama. Međutim, na kraju specijala naišao je na vrlo impozantne etapne pobjede Carlosa Sainza, koji je 40. put u karijeri na Dakaru prošao ciljnu liniju s najboljim vremenom. Ipak, Španjolac je sebi uskratio zadovoljstvo slavlja, jer frustracija zbog kvara u prvoj etapi ne čini ga baš srtenim. Jako teško će uloviti Nassera Al-Attiyaha, koji mu bježi dva i pola sata, a ni drugoplasirani Sebastien Loeb nije mu blizu.

Francuz i njegov BRX Hunter i dalje su na 2. poziciji u ukupnom poretku, iako je Loeb danas završio na repu poretka. Lom osovine na Hunteru nakon 10 km utrke natjerao ga je na konzervativnu vožnju (pa, koliko je to moguće za vozača poput Loeba!). Završio je sa 37 minuta iza katarskog lidera utrke.

Uglavnom, nakon drugog dana Al-Attiyah ima vodstvo dok Price među motociklistima, Sotnikov među kamiondžijama i Quintero kod quadovaca drže također liderske pozicije na reliju Dakar.

- Španjolska legenda Carlos Sainz napisao je još jedno poglavlje povijesti Dakara zabilježivši prvu pobjedu u etapi Dakara na T1-Ultimate stroju - kategoriji rezerviranoj za vozila s alternativnim pogonom.
- Sainz je prošao kroz cilj u svom Audiju RS Q e-Tron kako bi pokupio svoju 40. etapu u Dakaru, dok su Stéphane Peterhansel (FRA) i Mattias Ekström (SWE) završili na trećem i petom mjestu. Sjajno za Audi!

-  Bez etapne pobjede ostao je Nasser Al-Attiyaha (QAT), ali ipak, vozač Toyote Hilux T1+ uspio je povećati svoju prednost u automobilskoj utrci na više od 37 minuta. Toliko je danas za njim kasnio Sebastien Loeb u Hunteru.

- Dvostruki biciklistički pobjednik Toby Price (AUS) nastavlja se boriti protiv navigacijske zbrke na Etapi 1 koja ga je skupo koštala s drugim mjestom u utorak smanjivši zaostatak na 26 m21 za liderom Samom Sunderlandom.

- Priceovi kolege Red Bull KTM Factory Racing vozači Kevin Benavides (ARG) i Matthias Walkner (AUT) jurili su u pozadini s braniteljem naslova Benavidesom koji je bio osmi ukupno i Walkner trećim, samo 90 sekundi od vodstva.

- Branitelj naslova u utrci kamiona Dmitry Sotnikov (RUS) i dalje vodi natjecanje za Team Kamaz Master dok sjedi na vrhu, a iza njih Eduard Nikolaev (RUS), Andrej Karginov (RUS) i Anton Shibalov (RUS).

CITATI

Carlos Sainz: "Zadovoljan sam s autom, danas smo mogli brzo voziti. Ovo je prva utrka za ovaj automobil, tako da stalno učimo."

Nasser Al-Attiyah: "Pokušali smo minimizirati rizik danas i završiti etapu bez ikakvih problema. Mislim da smo u dobroj poziciji za sutrašnju dugu i tešku etapu."

Sébastien Loeb: "Bio je to loš dan za nas. Slomili smo osovinu automobila pa smo izgubili pogon na sva četiri kotača. Odraditi ovu etapu s pogonom na dva kotača bilo je stvarno teško. Sretan sam što sam stigao do kraja etape. "

Kevin Benavides: "Moram juriti iz dana u dan da nadoknadim vrijeme izgubljeno na prvoj etapi. Ostat ću strpljiv jer nikad ne znaš kada se nešto veliko može dogoditi na Dakaru."

Anton Shibalov: "Danas je bilo brzo cijeli dan. Cijeli dan je bilo guranje, guranje, guranje. Naš kamion nije imao nikakvih problema u etapi."

Seth Quintero: "Etapa je bila super zabavna. Vrlo pješčana, s puno dina, ali i super brza. Definitivno je odgovaralo mom stilu vožnje i oduševljen sam pobjedom."

1. CARLOS SAINZ / LUCAS CRUZ (E)   TEAM AUDI SPORT               02h 26' 51''

2. HENK LATEGAN / BRETT CUMMINGS (SA.A.) TOYOTA            + 00h 00' 38''
 3. S. PETERHANSEL/ E. BOULANGER (F)  AUDI SPORT                 + 00h 01' 41''
 4. NANI ROMA /  ALEX HARO BRAVO (E) BAHRAIN XTREM.        + 00h 02' 41''
 5. MATTIAS EKSTROM / EMIL BERGKVIST  TEAM AUDI SPORT.  + 00h 02' 59''
 6. YAZEED AL RAJHI (SA) / MICHAEL ORR (GB) OVER TOYOTA.   + 00h 03' 46''
 7. GINIEL DE VILLIERS / DENNIS MURPHY (SA.A.) TOYOTA          + 00h 04' 10''
 8. NASSER AL-ATTIYAH / MATTHIEU BAUMEL (K) TOYOTA          + 00h 05' 10''
9. LUCIO ALVAREZ (ARG)/ ARMAND MONLEON TOYOTA.            + 00h 06' 23''
10. O. TERRANOVA /D. CARRERAS (E) BAHRAIN RAID XTREME.   + 00h 08' 11''

UKUPNI POREDAK NAKON 3. ETAPE

1. NASSER AL-ATTIYAH / MATTHIEU BAUMEL (K) TOYOTA.             09h 31' 22''

2. SEBASTIEN LOEB (F) / FABIAN LURQUIN  BAHRAIN XTREME.     + 00h 37' 40''

3. LUCIO ALVAREZ (ARG)/ ARMAND MONLEON TOYOTA.               + 00h 42' 06''
4. GINIEL DE VILLIERS / DENNIS MURPHY (SA.A.) TOYOTA              +00h 45' 22''
5. YAZEED AL RAJHI (SA) / MICHAEL ORR (GB) OVER TOYOTA.        + 00h 47' 29''
6. VLADIMIR VASILYEV (SAF)/OLEG UPERENKO VRT TEAM.             + 00h 49' 33''
7. MARTIN PROKOP / VIKTOR CHYTKA (CZE) BENZINA ORLEN.      + 00h 54' 46''
8. SEBASTIAN HALPERN / B. GRAUE (ARG) X-RAID MINI                   + 01h 01' 32''
9. JAKUB PRZYGONSK (POL)I / T. GOTTSCHALK X-RAID MINI JCW.  + 01h 06' 47''
10. O. TERRANOVA /D. CARRERAS (E) BAHRAIN RAID XTREM.         + 01h 08' 04''

19. MATTIAS EKSTROM (S) EMIL BERGKVIST TEAM AUDI SPORT.    + 01h 53' 41''
26. CARLOS SAINZ / LUCAS CRUZ (E)   TEAM AUDI SPORT.               + 02h 19' 21''

38. HENK LATEGAN / BRETT CUMMINGS (SA.A.) TOYOTA.                + 03h 26' 06''

69. S. PETERHANSEL/ E. BOULANGER (F)  AUDI SPORT                     + 23h 32' 14''

CAR RACE TOP 5
1. N. AL-ATTIYAH (QAT) TOYOTA 09:31:22
2. S. LOEB (FRA) BRX +37:40
3. L. ALVAREZ (ARG) TOYOTA +42:06
4. G. DE VILLIERS (ZAF) TOYOTA +45:22
5. Y. AL RAJHI (SAU) TOYOTA +47:29
BIKE RACE TOP 5
1. S. SUNDERLAND (GBR) GAS GAS 11:13:40
2. A. VAN BEVEREN (FRA) YAMAHA +00:04
3. M. WALKNER (AUT) KTM +01:30
4. S. HOWES (USA) HUSQVARNA +03:55
5. D. SANDERS (AUS) GAS GAS +08:54
TRUCK RACE TOP 5
1. D. SOTNIKOV (RUS) KAMAZ 10:42:32
2. E. NIKOLAEV (RUS) KAMAZ +11:45
3. A. KARGINOV (RUS) KAMAZ +19:44
4. A. SHIBALOV (RUS) KAMAZ +27:05
5. A. LOPRAIS (CZE) PRAGA +47:08
LIGHTWEIGHT PROTOTYPE (T3) TOP 5
1. F. LOPEZ CONTARDO (CHL) CAN-AM 11:27:54
2. S. ERIKSSON (SWE) CAN-AM +09:09
3. P. LEBEDEV (RUS) CAN-AM +27:05
4. P. PINCHEDEZ (FRA) CAN-AM +1:19:00
5. F. ALVAREZ (ESP) CAN-AM +1:33:19


 


 

Carlos Sains ispisao povijest Dakara. Prva pobjeda strujića - #202 Sainz Carlos (spa), Cruz Lucas (spa), Team Audi Sport, Audi RS Q e-tron, Auto FIA T1/T2, action during the Stage 3 of the Dakar Rally 2022 between Al Qaysumah and Al Qaysumah, on January 4th 2022 in Al Qaysumah, Saudi Arabia - Photo Florent Gooden / DPPI

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.