Stephen Peterhansel ili Gospodin Dakar napokon je odvozio u šampionskom stilu. Pripala mu je 10. etapa, al' i dalje je bez ikakvog izgleda u ukupnom poretku

Audijevci opet u punom sjaju. Jedan dan pobijede, drugi su dan među posljednjima, no dvije etape prije kraja sve je jasno. U igri za naslov još su jedino Nasser Al Atyijah i Sebastien Loeb koji je danas završio kao 4. i za minutu i pol smanjio prednost Kataranina. U 10. etapi pobijedio je Mister Dakar, no što mu to vrijedi kad ukupno kasni za Nasser Al Attyjahom puna tri dana. Na drugom mjestu završio je njegov kolega iz momčadi Carlos Sainz.

Stephen Peterhansel ili Gospodin Dakar napokon je odvozio u šampionskom stilu. Pripala mu je 10. etapa, al' i dalje je bez ikakvog izgleda u ukupnom poretku A.S.O.
12. 1. 2022

Prije ovogodišnjeg Dakara potiho se očekivalo da će Audi, iako novajlija u utrci, uspjeti pokoriti cijelo natjecanje i odmah slaviti. No, surova istina došla je već prvog dana, kada su se sva tri trkača počela suočavati s raznim problemima, najčešće tehničke prirode. Ujedno, teren je najviše nanio štete Stephanu Peterhanslu. Ekstrom i Sainz idu još kako tako, u ukupnom poretku. Jedan dan pobijede, drugi su dan među zadnjima. No, na kraju je deseta etapa donijela barem malo zadovoljstva francuskom trkaču. Današnju etapu bez greške je odvozio Francuz s odgovarajućim nadimkom 'Monseur Dakar' i kontrolirao situaciju od početka do kraja. Najjaču konkurenciju predstavljao je Carlos Sainz, koji je već pobijedio na ovogodišnjem Dakaru, ali je na današnjoj pozornici za svojim suigračem zaostajao dvije minute i šest sekundi. U međuvremenu je na treće mjesto izbio crveni bolid bahreinske ekipe Rai Xtreme, za čijim upravljačem nije bio Sebastien Loeb, već Orlando Terranova.

Naime, Loeb se za bolji plasman borio s Hankom Lateganom iz Toyote.  Južnoafrikanac je završio kao treći, a Loeb je zaostao 14 sekundi. Time je sustigao Nassera Al-Attiyaha za manje od minutu i pol, no da se poništi velika prednost, ova, dvije etape do kraja utrke,  je premalo. Sainz je u međuvremenu s današnjim drugim mjestom u ukupnom poretku napredovao na 15. mjesto, a do kraja rallya mogao se probiti na 12. mjesto ili i više da je jedan od preostalih trkača dao ostavku. Neće se sjećati nju u KTM-u. Tražila je ostavku Kevina Benavidesa, Matthiasa Walknera, a dosadašnji lider u ukupnom poretku napravio je grešku u navigaciji prije cilja zbog čega je izgubio previše vremena da zadrži vodstvo u ukupnom poretku. Adrien Van Beveren zauzeo je prvo mjesto ispred Pabla Quintanilla i Sama Sunderlanda. Walkner je tako pao na četvrto mjesto, a četvorka je u roku od osam i pol minuta.

2022 Dakar Rally Standings after Stage 10

CAR RACE TOP 5
1. N. AL-ATTIYAH (QAT) TOYOTA 33:13:37
2. S. LOEB (FRA) BRX +32:40
3. Y. AL RAJHI (SAU) TOYOTA +55:48
4. O. TERRANOVA (ARG) BRX +1:29:18
5. J. PRZYGONSKI (POL) MINI +1:41:02

BIKE RACE TOP 5
1. A. VAN BEVEREN (FRA) YAMAHA 33:27:06
2. P. QUINTANILLA (CHL) HONDA +05:15

3. S. SUNDERLAND (GBR) GAS GAS +05:59


4. M. WALKNER (AUT) KTM +08:24

5. J. BARREDA (ESP) HONDA +8:47

TRUCK RACE TOP 5
1. D. SOTNIKOV (RUS) KAMAZ 35:58:08
2. E. NIKOLAEV (RUS) KAMAZ +10:18
3. A. SHIBALOV (RUS) KAMAZ +44:27
4. A. KARGINOV (RUS) KAMAZ +1:49:19
5. J. VAN KASTEREN (NLD) IVECO +2:33:19

LIGHTWEIGHT PROTOTYPE (T3) TOP 5
1. F. LOPEZ CONTARDO (CHL) CAN-AM 39:43:03
2. S. ERIKSSON (SWE) CAN-AM +55:56
3. F. ALVAREZ (ESP) CAN-AM +2:56:28
4. C. GUTIERREZ (ESP) OT3 +4:22:33
5. P. LEDEDEV (RUS) CAN-AM +4:46:47

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.