Loeb i Peterhansel izbili u prvi plan, u ukupnom poretku vodi Kataranin Nasser Al-Attiyah

Dakar 2023., četvrta etapa: dominacija Francuza, no arapske posade u Toyotama vode u ukupnom poretku! Napeto je bilo i u klasi motociklista, gdje su pobjednika odlučivale sekunde.

Loeb i Peterhansel izbili u prvi plan, u ukupnom poretku vodi Kataranin Nasser Al-Attiyah A.S.O.
4. 1. 2023

Danas je na reliju Dakar održana tradicionalna etapa utrke u Kataru, odnosno petlja oko grada Ha'ila, što znači da su se natjecatelji na početku etape suočili s pješčanim dinama, a pijesak ih je pratio cijelim putem do cilja od 574 kilometra dužine (i 425 kilometara duge specijalke) nešto kraće etape, gdje je bila presudna izvrsna navigacija ili sposobnost čitanja elektroničkog road booka.. Nakon problema i incidenata proteklih dana, danas je u prvi plan izbio Francuz Sebastian Loeb sa svojim trkaćim automobilom britanski brend Prodrive. Dobro, nije bilo bez problema jer je 20-ak kilometara prije cilja ostao bez pomoći servo upravljača, no prednost koju je stekao prije toga bila mu je dovoljna da na kraju slavi etapnu pobjedu, iako samo 13 sekundi ispred sunarodnjaka Stephan Peterhansela. Potonji je po dolasku u cilj naglasio kako je danas prvi dan u ovoj godini kada se nije borio s tehničkim problemima, već samo sa stazom i satom.
 

Danas je bio dobar dan i za Audi. Zahvaljujući Carlosu Sainzu osvojili su i treće mjesto (prošao je minutu i 50 sekundi iza Loeba), a točku na i dodao je Mattias Ekstrom sa sedmim mjestom, no to nije bilo dovoljno za promjenu vrha na kojem je i danas četvrti Nasser Al-Attiyah.

U ukupnom zbroju ima 18 i 19 sekundi prednosti ispred Yazeeda Al-Rajhija (danas petog) i Peterhansela, a slijedi ga Sainz. Loeb je pak nakon jučerašnjih problema 14. sa zaostatkom od sat i pol, što znači da do kraja utrke može popraviti svoj plasman.

Mason Klein najbolje startao na startu motociklističke utrke i vodio je veći dio etape, a sa svakom kontrolnom točkom njegova je prednost bila sve veća. Na 380. kilometru ipak je konačno bio prisiljen zaustaviti motor jer mu je otkazao sustav za ubrizgavanje goriva. Neočekivano zaustavljanje koštalo ga je 10 minuta i dobrog tempa, zbog čega je kroz cilj prošao tek kao deseti, sa zaostatkom većim od 12 minuta. Današnja je etapa, pak, pripala Joanu Barredi Bortu, koji je ove godine upisao svoju prvu etapnu pobjedu, inače i 30. obljetnicu otkako je prvi put nastupio na Dakaru 2011. godine. Pablo Quntanilla kroz cilj je prošao 16 sekundi iza njega, a Skyler Howes minutu i pet sekundi iza njega.
 

U međuvremenu, Australac Daniel Sanders i dalje je vodeći u ukupnom poretku, ali zahvaljujući današnjem osmom mjestu nije uspio povećati svoju prednost. Ispred Howesa je samo tri i pol minute (dodatnih pola minute ispred Kevina Benavidesa), dok je Klein pao na šesto mjesto gdje ima zaostatak od deset minuta i pet sekundi, baš kao što se i danas odvijalo oko grada Ha'il, što sugerira da bi u prvom planu mogla biti ista imena kao i danas.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.