Toyota se probudila iz mrtvih zahvaljujući prošlogodišnjem pobjedniku, Kataraninu, Nasser Al-Attiyahu

FOTO GALERIJA IZ SAUDIJSKE ARABIJE: Dakar 2023., druga etapa: Neki su se tek počeli zagrijavati. Nakon nešto lošijeg nastupa u prvoj etapi, prošlogodišnji pobjednik Nasser Al-Attiyah je jučerašnju šnju etapu odvozio u svom stilu. Pobijedio je i probio se na drugo mjesto u ukupnom poretku, iza Carlosa Sainza.
 

Toyota se probudila iz mrtvih zahvaljujući prošlogodišnjem pobjedniku, Kataraninu,  Nasser Al-Attiyahu A.S.O.
3. 1. 2023

S jučerašnjom etapom, koja je bila nešto kraća od prve i povezivala je Sea Camp s gradom Al'Ula te opsluživala 430 kilometara dugim specijalom, Al-Attiyah je prošao za pet sati i 26 sekundi, što je recimo dobrih pet minuta brži od glavnog konkurenta za konačnu pobjedu Carlosa Sainza. No borba za etapnu pobjedu bila je izuzetno tijesna. Prestigao ga je Nizozemac Erik Van Loon koji je na kraju za domaćim vozačem zaostao samo 14 sekundi, a vozač Overdrive Racinga pobjedu je izgubio tek u drugom dijelu testa jer je na 230. mjestu još držao dvije minute i 20 minuta. kilometar, sekundi ispred Yazeeda Al-Rajhija i nešto manje od pet i pol minuta ispred Al-Attiyaha. Ipak, spomenuti trio bio je klasa za sebe na današnjoj tehnički zahtjevnoj pozornici. Serradori, već četvrtoplasirani, tako je zaostao više od 11 minuta, a zaostatak za 10. mjestom narastao je na više od pola sata.
 

Sainz tako nastavlja zadržati prvo mjesto u ukupnom poretku, ali s nešto više od dvije minute prednosti ispred Al-Attiyaha, čime je Audi spasio čast. Naime, Stephane Peterhansel je deveti u ukupnom plasmanu, dok je Mattias Ekstrom tek na 15. mjestu i već više od 48 minuta zaostaje u ukupnom poretku. No, i Sebastian Loeb će danas puno izgubiti u ukupnom zbiru. Francuz je na 278. kilometru imao tehnički problem zbog kojeg je dugo stao. Detalji još nisu poznati, no jasno je da je samo zbog ovog zaustavljanja izgubio najmanje 20 minuta, a do kraja će razlika vjerojatno biti puno veća.
 

Šareno je bilo i u klasi motociklista. Ako je jučer dobrom vožnjom na sebe skrenuo pažnju Mason Klein, jedan od najmlađih natjecatelja na Dakaru, koji je prošle godine uspio pokazati dobre nastupe, današnjom pobjedom konačno je predao kandidaturu za pobjedu na ovogodišnjoj utrci. Unatoč vremenskoj prednosti od dvije minute, ipak je uspio (iznenađujuće) prestići drugoplasiranog Sebastiana Bühlera za više od minute. Nijemcu je ovo najbolji etapni plasman na reliju na kojem sudjeluje četvrti put. Treće mjesto u međuvremenu zauzela je još jedna Amerikanka Skyler Howes.Klein je današnjom pobjedom preuzeo i prvo mjesto u ukupnom poretku gdje ima minutu i 41 sekundu prednosti ispred Tobyja Pricea, a treća je legendarna španjolska trkačica Joan Barreda Bort. No razlike među trkačima su male, pogotovo s brojnim vremenskim dodacima koje trkači dobivaju (samo su četvorica među prvih deset koji još nisu dobili kazne), a redoslijed će se idućih dana nekoliko puta promiješati.

Mnogo problema jučer je imao i Toni Mulec zbog čega je kroz cilj prošao tek na 72. mjestu, za Kleinom je zaostao sat i 39 minuta, a ujedno je bio i tri minute sporiji od Simona Marčiča, koji je završio dva mjesta ispred zemljaka. U ukupnom zbroju Mulec je tako pao na 51. mjesto, dok je Marčič 61., ali šesti u posebnom plasmanu Originalsa, što mu daje nadu da će izjednačiti ili čak popraviti svoj ovogodišnji najbolji plasman u ovoj klasi.

Kako je Mulec objasnio nakon na kraju teške etape izdao ga je hladnjak koji curi na samom početku. Tijekom cijele etape morao je dakle šest puta zaustaviti motor, izvaditi spremnik goriva i zatim dodati vodu. Dobio je to u neutralizacijskim bodovima, iako je mislio da neće stići do cilja, unatoč pregrijavanju motora uspio je završiti drugu etapu, pa sutra nastavlja s relijem. Jasno, s novim rashlađivačem vode.

Danas trkače čeka nešto duža etapa duga 669 kilometara između gradova Al'Ula i Ha'il sa specijalkom od 447 kilometara. Ovdje ih, prema riječima voditelja natjecanja Davida Castera, čeka 'najljepših 50 kilometara ovogodišnje utrke', koju će obilježiti brza vožnja kroz brojne kanjone, što bi moglo rezultirati i zapletom poredak u svim kategorijama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.