Dakar 2023, treća etapa: Vrijeme je diktiralo ishod, etapa prijevremeno prekinuta

Zbog loših vremenskih uvjeta organizatori su prvo morali prekinuti utrku za sve četverotočaše, a potom i otkazati nastavak.

Dakar 2023, treća etapa: Vrijeme je diktiralo ishod, etapa prijevremeno prekinuta A.S.O.
4. 1. 2023

Iako se reli Dakar održava u pustinji, gdje laici ne bi očekivali probleme s vremenskim prilikama, danas su upravo one uvelike odredile ishod treće etape ovogodišnje utrke u Kataru. Sredinom današnje etape vrijeme se toliko pokvarilo (jaka kiša) da su organizatori bili prisiljeni prekinuti utrku i na kraju otkazati etapu u svim klasama: za vozače automobila, kao i za kamione, motocikliste i četverotočkaše.

Najbrži vozači su tako uspjeli odvoziti 378 kilometara (od 447, koliko je trajala današnja specijalka), odnosno do treće kontrolne točke, prije nego što su zaustavljeni, no većina do nje nije uspjela ni stići jer su ih zaustavili organizatori. već na drugoj točki na 335 .kilometar. Karavana trkača potom je lagano i u zbijenoj koloni krenula prema novom kampu u gradu Ha'ilu, gdje je bio cilj današnjeg testa, uspjela je prvo objaviti (privremene) konačne rezultate današnje etape. To je Daniel Sanders ispred Skyler Howes i Masona Kleina za više od šest minuta. Prvu petorku tada su kompletirali Kevin Benavides i Joan Barreda Bort, koji su završili 11 i pol minuta iza danas prejakog Sandersa. Današnjim izvrsnim nastupom Sanders je preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku ispred Kleina.

Najbolji slovenski trkač. Toni Mulec dan je završio na 32. mjestu sa zaostatkom od 42 minute te napredovao na 42. mjesto u ukupnom plasmanu. S druge strane, Simon Marčič nije uspio stići do treće kontrolne točke prije prekida utrke, pa do zaključenja redakcije još nije poznat njegov današnji poredak. O tome ćemo vas obavijestiti nakon završetka četvrte etape koja će startati i završavati u gradu Ha'il.Kod automobilista organizatori će uzeti u obzir rezultate odnosno vrijeme koje je natjecateljima bilo potrebno da stignu do druge kontrolne točke.

No, druga kontrolna točka ipak je bila predaleko za do danas vodeću u ukupnom poretku španjolsku Carols Sainz. Njemu je na 278. kilometru otkazao stražnji lijevi ovjes, što ga je dovelo u zaostatak od čak 30 minuta, a opet je loš dan imao i Loeb koji je izgubio dodatnih 20 minuta. Konačni rezultati današnje etape bit će poznati u poslijepodnevnim satima, no čini se da će ukupno vodstvo nakon današnje preuzeti Nasser Al-Attiyah, koji je bio 13 minuta brži od Yazeeda Al-Rajhija.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.