Kako u Kopenhagen na tekmu sa Španjolskom, kako bezbrižno u inozemstvo. COVID putovnica nije putna isprava, ali olakšava prelazak granice

Koje su zemlje EU usvojile putovnicu za cijepljenje protiv COVID-19? Potvrda nije putna isprava, ali olakšat će prijelaz granica od 1. srpnja, jer će QR kôd omogućiti vlastima da brzo utvrde ispunjava li pojedinac uvjete za ulazak u zemlju. Vrijedit će godinu dana.

Od 22. lipnja sljedeće države u EU-u i Schengenskom području učinkovito su se povezale, a također izdaju i / ili verificiraju barem jedan EUDCC (cijepljenje, oporavak, negativni test):

Austrija
Belgija
Bugarska
Hrvatska
Češka
Danska
Estonija
Finska
Njemačka
Grčka
Italija
Latvija
Litva
Luksemburg
Poljska
Portugal
Španjolska
Island

Ostatak zemalja EU-a i Schengena - Cipar, Francuska, Irska, Nizozemska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska, Lichtenstein, Švicarska i Norveška - tehnički su spremni za povezivanje s EUDCC pristupnikom.

Mađarska i Malta, jedine su dvije zemlje EU koje su još uvijek u fazi testiranja.

S vrhuncem ljetne turističke sezone, u Europskoj uniji zaživjet će i certifikat o digitalnim dokazima (DCP), što će olakšati slobodno kretanje ljudi. Hrvatska, a i susjedne države ga uvode, a sustav će u potpunosti biti operativan sljedećih tjedana. Dugo očekivano rješenje nudi odgovor na mnoge dileme kojima svjedoče granični putnici unutar EU-a.

Za otprilike pola godine od prve inicijative grčkog premijera Kiriakosa Micotakisa, EU je uspjela uvesti jedinstveni certifikat na razini cijele veze, koji će putnicima omogućiti lakši prelazak granica i, shodno tome, bezbrižniji odmor u susjedstvu.

Potvrda o digitalnoj evidenciji bit će dostupna u digitalnom obliku na telefonu i u papirnatom obliku, a glavna će joj značajka biti QR kôd koji će sadržavati podatke o tome kvalificira li se osoba za prelazak granice.

Kako u Kopenhagen na tekmu sa Španjolskom, kako bezbrižno u inozemstvo. COVID putovnica nije putna isprava, ali olakšava prelazak granice www.schengenvisainfo.com
25. 6. 2021

Uz ime i prezime, datum rođenja, datum izdavanja i jedinstveni identifikator, certifikat će sadržavati i podatke o tome je li covid-19 ozdravio, cijepljen protiv bolesti ili ima negativan test za novi koronavirus. Vlasti će provjeriti valjanost i vjerodostojnost potvrde prilikom skeniranja koda.

Ključno je da certifikat osobne podatke čuva na sigurnom i u šifriranom obliku. Država izdavateljica tako će imati dvije vrste podatkovnih ključeva, jedan privatni i drugi javni, koji će se dobiti skeniranjem koda. Potvrda će biti dostupna na nacionalnom jeziku i engleskom jeziku.

Što će DCP omogućiti?

Središnja je svrha DCP-a olakšati granični prijelaz tijekom pandemije covida-19, ali to nije putna isprava poput osobne iskaznice i putovnice. Međutim, s DCP-om građani EU moći će prijeći granicu bez potrebe da brinu o tome hoće li vlasti zatražiti dodatne potvrde ili dokumentaciju u vezi s testiranjem, bolešću ili cijepljenjem. Potvrda će tako olakšati putovanje u sve države članice EU-a te u Lihtenštajn, Švicarsku, Island i Norvešku.
Ovu funkciju certificiranja trebale bi omogućiti sve države članice EU-a i ona može dodatno proširiti upotrebu DCP-a. U nekim državama članicama certifikat će se koristiti i kao dokaz PCT-a za hotelske noći, večere u restoranima i posjete priredbama. Između ostalog, ova je opcija izabrana u Austriji.

Koje će podatke dokument sadržavati?

Svaka potvrda sadržavat će sljedeće podatke o nositelju:

ime prezime
Datum rođenja
država članica koja izdaje potvrdu
QR kod

Svaka potvrda sadržavat će sljedeće dodatne informacije o putnicima, ovisno o njegovom / njenom statusu imuniteta:

Za cijepljene putnike: naziv cjepiva i proizvođač, broj primijenjenih doza, datum (i) cijepljenja
Za testirane putnike: vrsta testa, datum i točno vrijeme testa, naziv ispitnog centra i rezultati
Za putnike koji su se oporavili od virusa: datum pozitivnog rezultata testa, ime izdavatelja potvrde, datum izdavanja, datum valjanosti

Gdje mogu dobiti svoju putovnicu EU cjepiva?

Svaki državljanin EU može dobiti potvrdu u zemlji u kojoj prima cjepivo. Potvrde će izdavati kvalificirana tijela u svakoj EU i šengenskoj zemlji. Ta bi tijela mogla biti bolnice, ispitni centri, zdravstvene vlasti itd.

Što se tiče državljana trećih zemalja koji mogu ispunjavati uvjete za podnošenje zahtjeva za dobivanje potvrde, trebali bi se prijaviti za takav dokument putem države odredišta.
Kako ću koristiti EU putovnicu o cijepljenju?

Gdje god putovali unutar EU-a, sa sobom morate nositi svoju potvrdu, bilo u digitalnom ili u papirnatom obliku. Morat ćete ga predstaviti na graničnim kontrolama s kojima se susrećete tijekom putovanja.

Potvrde će sadržavati vlastiti ključ digitalnog potpisa koji će biti dio QR koda kako bi se spriječilo njihovo krivotvorenje.

Provjera je omogućena putem mrežnog prolaza koji je izradila Komisija EU, a koji će biti povezan s nacionalnim sustavima država članica.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.