Čelnici EU-a o Srebrenici: Treba priznati patnje drugih

"BiH je napredovala u uspostavi povjerenja, unutar i među zajednicama u zemlji. Ali za nastavak mira i pomirenja, put prema naprijed mora uključivati priznanje patnje, uzajamno poštovanje i dostojanstvo", istaknuli su čelnici Europske komisije i Europskog vijeća te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Čelnici EU-a o Srebrenici: Treba priznati patnje drugih © Europska unija 2011
12. 7. 2020

Čelnici europskih institucija istaknuli su povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici da je za uspostavu povjerenja među zajednicama u BiH potrebno priznati patnje drugih, upostaviti uzajamo poštovanje i dostojanstvo.
BiH je napredovala u uspostavi povjerenja, unutar i među zajednicama u zemlji. Ali za nastavak mira i pomirenja, put prema naprijed mora uključivati priznanje patnje, uzajamno poštovanje i dostojanstvo”, istaknuli su predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Pomirenje na dnevnoj osnovi mora postati realnost u politici, školama, gradskim vijećnicama, u svakodnevnom životu. Čelnici su svugdje odgovorni osigurati da javne poruke, kao i kipovi, spomenici i imena javnih mjesta, ulica i trgova, podupiru potragu za pomirenjem”, stoji u zajedničkom priopćenju.

Nazivajući genocid u Srebrenici jednim od “najmračnijih poglavlja suvremene europske povijesti”, europski čelnici kažu da je obljetnica “bolan podsjetnik neuspjeha Europe koja nije ispunila obećanje da se na njezinu tlu neće ponoviti takva tragedija”.

Dvadeset i pet godina poslije naša je dužnost sjećati se. Moramo se časno suočiti s prošlošću i gledati na budućnost s odlučnošću da se pomogne sljedećim generacijama, poglavito mladima sa zapadnog Balkana, u izgradnji bolje zajedničke budućnosti”, ističe trojka.

Čelnici eurposkih institucija potvrdili su privreženost Europske unije potpori BiH i zapadnom Balkanu za jačanje pomirenja i prevladavanje nasljeđa prošlosti jer je njihova budućnost u EU “bliža no ikad”.

U subotu se obilježava 25. obljetnica genocida u Srebrenici u kojem su snage bosanskih Srba ubile više od 8000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u ljeto 1995. godine.  

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.