Alarmantna situacija s migrantima u BiH

Alarmantna situacija s migrantima u BiH Unsplash
23. 12. 2020

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson i povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi upozorili su u ponedjeljak na alarmantnu situaciju s migrantima u BiH te su pozvali tamošnje vlasti da što prije ponovno otvore prihvatni centar Bira u Bihaću i otvore kamp Ciljuge kod Tuzle.

Stanje s migrantima u BiH je alarmantno. Preko 3300 izbjeglica i migranata ostat će bez nužnog smještaja i usluga nakon što se zatvori prihvatni centar Lipa koji je bio privremeno rješenje preko ljeta u okviru borbe protiv covida-19, a vlasti nisu ponudile alternativno rješenje”, kaže se u zajedničkom priopćenju troje članova Europske komisije.

Nadležne vlasti moraju surađivati i hitno djelovati kako bi riješili potrebe svih izbjeglica i migranata bez smještaja i spasili živote. Interes lokalnog stanovništva također mora biti uzet u obzir i mi ćemo surađivati s nadležnim vlastima u tom smislu”, dodaje se u priopćenju.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.