Nevrijeme je pogodilo rode: gnijezdo je uništeno, ali su mještani Bistrice priskočili u pomoć

Dirljiva priča dolazi iz najbližeg susjedstva. Jednom paru roda prirodna katastrofa uništila je dom.

Nevrijeme je pogodilo rode: gnijezdo je uništeno, ali su mještani Bistrice priskočili u pomoć Facebook/Občina Ilirska Bistrica/fotomontaža
19. 5. 2023

Par roda, koji je nedavno doselio u Ilirsku Bistricu i počeo graditi gnijezdo na vrhu cedra u blizini Prešernove ulice, nakon nevremena u utorak ostao je bez novog doma, doznaje se Primorske novice.

Mještani su se jako razveselili dolasku novih pernatih sunarodnjaka, jer rode u gradu ne pamte. Zbog toga, ali i činjenice da su za svoj dom odabrali krošnju stabla, brzo su postali prava atrakcija u gradu.

Rode su jako zaljubljene, Ilirskobistričani kažu da stalno pokazuju ljubav jedna drugoj - čas isprepletenih vratova, čas zabačenih glava, čas udarajući kljunom o kljun. Čak ih i noću mogu čuti kako "pričaju".

Bura im je uništila topli dom

Bura je u utorak pokvarila rodi planove i rasula nedovršeno gnijezdo. U pomoć su brzo priskočili vlasnici zemljišta koji su kontaktirali tri domaće tvrtke Provita, Tehnovent i Tom-Tech iz Ilirske Bistrice.

I prije početka akcije spašavanja kontaktirali su i Društvo za promatranje in proučavanje ptica Slovenije koje im je dalo nekoliko savjeta, a informacije su sami tražili i na internetu.

 
U tvrtkama su odmah napravili metalni nosač za gnijezdo.

 
U srijedu su okvir pričvrstili na nefunkcionalni dimnjak kuće tik uz cedar i u njega prebacili dio grana iskopanog gnijezda. Same rode konačno će opremiti dom.

Novi dom ptice se brzo prihvatile

Roda je sa zahvalnošću prihvatila novi dom i ubrzo nastavila graditi svoj dom, dok je roda bila skeptičnija. Prvo je svoju partnericu samo promatrao s cedra, no jutros joj se pridružio u gnijezdu.

Stanovnici Ilirske Bistrice drže fige da u novom domu budu zadovoljni i ostanu u gradu. Također se nadaju da će početi razmišljati o odrastanju nakon što finaliziraju svoj novi dom.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.