Rode su najavile promjenu koja će nas pogoditi: otišle su jer...

Dok se svi nadamo dugom i toplom "indijskom ljetu", neke životinje ne riskiraju. Je li to njihovo predviđanje koje ne želimo?

Rode su najavile promjenu koja će nas pogoditi: otišle su jer... Mabel Amber / Pixabay
8. 9. 2023

Ako itko, onda rode dobro znaju kada je najpovoljnije vrijeme za njihovu selidbu na jug. A po njihovom mišljenju, sada je najpovoljnije vrijeme. Rode dokle vam pogled seže! Mnogi naši mladunci već su napustili regiju i putuju u daleku Afriku, gdje će provesti zimu, napisali su članovi DOPPS-a, podijelivši fotografije bijelih roda koje su uslikane u Istanbulu.

Ove je godine zabilježen rekordni broj roda. Popis bijele rode pokazao je da se ovdje gnijezdilo 300 parova roda (najviše dosad!), a iz gnijezda su izletjela 473 pilića. Stručnjaci udruge DOPPS promatrali su rekordna jata od po 70 roda, a uočili su i neka neobična gnijezda. Kako nam je u nedavnom intervjuu rekao Dušan Dimnik, koji već dugi niz godina prstenuje rode, na Bledu su rode gnijezdo svile upravo na smreci ispred jedne od kuća.

Rujan je uobičajeno vrijeme kada rode odlaze na izuzetno dug put. Ruta duga 8000 kilometara iznova fascinira Dimnika. Kao i činjenica da se mogu vratiti na isto mjesto, neki čak i identično gnijezdo (podsjećamo Klepetana in Malene?). No, činjenica je da svake godine sve manje roda spava zimski san, a mnoge se u Sloveniji mogu vidjeti i zimi. Zašto? Razlog je najvjerojatnije u blagim zimama koje rodama iu tom razdoblju omogućuju pronalaženje dovoljno hrane za preživljavanje.
 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.