Britanski izvoz u EU u siječnju pao za 68 posto

Britanski izvoz u Europsku uniji pao je u siječnju za dvije trećine, odnosno 68 posto u odnosu na isti mjesec 2020., objavila je privatna britanska udruga za cestovni prijevoz i operatera za logistiku cestovnog teretnog prijevoza (RHA).

Britanski izvoz u EU u siječnju pao za 68 posto Unsplash
10. 2. 2021

Iako je u tom velikom padu izvoza pandemija odigrala svoju ulogu, RHA ukazuje da je veliki udio u padu izvoza povezan s dodatnom papirologijom i graničnim kontrolama nakon što je Britanija prestala biti dio zajedničkog europskog tržišta.

Izvršni direktor RHA Richard Burnett je za list Observer izjavio da je njegova grupacija predvidjela takav razvoj događaja te da je od britanske vlade tražila da smanji birokratske prepreke i osigura nesmetanu trgovinu nakon brexita.

Smatram uvelike frustrirajućim da su ministri odabrali oglušiti se na upozorenja industrije i stručnjaka”, kazao je Burnett.

Ukazao je na činjenicu da se brojni kamioni koji dovoze proizvode iz Europe vraćaju prazni jer brojne britanske tvrtke u ovom trenutku ni ne pokušavaju izvoziti u EU. Također je dodao da je na carini zaposleno samo 10.000 ljudi, tek petina od broja koji bi prema RHA bio potreban za učinkovito kretanje robe i dobara.

Postoji bojazan da će se stanje dodatno pogoršati nakon što Britanija u srpnju počne s kontrolom uvoza iz EU-a.

Britanija i EU su u prosincu postigli sporazum prema kojem za većinu dobara ne postoje carine, no sporazum ne sprečava uvođenje dodatne papirologije i sanitarne dokumentacije.

Izvor: Hina

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.