Institut Ifo: Britanci zbog brexita gube puno više nego EU

Brexit će prema analizi minhenskog ekonomskog instituta Ifo znatno teže pogoditi Ujedinjeno Kraljevstvo nego Europsku uniju.

Institut Ifo: Britanci zbog brexita gube puno više nego EU Pixabay
9. 12. 2020

Obje strane su na gubitku zbog brexita, samo što Velika Britanija gubi znatno više. U interesu obje strane je da se postigne novi trgovinski sporazum koji će vrijediti nakon 1. siječnja”, izjavila je u utorak Lisandra Flach, stručnjakinja za vanjsku trgovinu na institutu Ifo.

Prema analizi minhenskog instituta, 2019. je na Europsku uniju otpadalo ukupno 50 posto britanskog uvoza i 47 posto britanskog izvoza, što Europsku uniju čini najvećim tržištem za Britance.

S druge strane, Velika Britanija je za Europsku uniju manje bitna kad je riječ o trgovini. Unija je prošle godine s Velikom Britanijom ostvarila samo četiri posto svog izvoza i šest posto svog uvoza.

U svim europskim zemljama samo mali broj proizvoda u znatnoj mjeri ovisi o uvozu iz Ujedinjenog Kraljevstva. Zato će povećanje trgovinskih troškova, do kojih će doći zbog brexita, imati znatno manji utjecaj na poduzeća iz 27 zemalja članice Europske unije nego na britanska poduzeća”, izjavila je Flach.

Velika Britanija je krajem siječnja ove godine službeno napustila Europsku uniju, a 31. prosinca istječe prijelazno razdoblje tijekom kojeg su u Velikoj Britaniji još uvijek na snazi europska pravila.

Pregovori o novom trgovinskom sporazumu, koji se zadnjih mjeseci intenzivno vode, i dalje zapinju na tri kritična područja: ribarstvu, odnosno pristupu europskih ribara britanskim vodama, pravednim tržišnim uvjetima i načinu rješavanja budućih sporova.

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavili su jučer da će Johnson tijekom sljedećih nekoliko dana doputovati u Bruxelles kako bi iznio konačne planove za novi trgovinski sporazum. 

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.