Britanska tvrtka u vlasništvu Hrvata s Oxforda, Princetona i FER-a tvrdi; HDZ će potući protivnike do nogu i osvojiti 50 % EU mandata

6 mandata osvaja HDZ, 3 će pripasti SDP-a, a na jedan mogu računati Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija objavila je danas N1 televizija u vlasništvu stranog kapitala pozivajući se na rezultate koje su objavili hrvatski momci s Oxforda, Princetona i FER-a. Tvrtka koja je i mjesec dana prije predsjedničkih izbora u SAD-u prognozirala pobjedu tada još autsajdera Donalda Trumpa sada se okušava i na hrvatskom političkom nebu. Dr. sc. Vuk Vuković, dr. sc. Dejan Vinković te prof. dr. sc. Mile Šikić pošetno su promašili pri prognoziranju rezultata Parlamentarnih izbora u RH u studenome 2015. kad su Koaliciji Hrvatska raste (SDP, A-HSS, HL, HSU, ZS, HNS) predvidjeli 58 mandata, a onoj koju je predvodio HDZ pod imenom Domoljubna koalicija 68 mandata ili devet više nego što su dobili. Još su gore "falili" kad su Mostu predvidjeli samo osam mandata, a oni su ih na kraju iznenadili s njih čak 19. Žestoku su "fulali" i sa Živim zidom kojem su davali tri mandata, a koji su tada dobili samo jedan. Jednako su "omašili" i kad su Milanu Bandiću namijenili samo jedan, a on je dobio dva mandata. HDSSB je kod njih kotirao 33,3 posto bolje nego što su Slavonci na kraju osvojili, moravši se zadovoljiti sam samo dva mandata.

Britanska tvrtka u vlasništvu Hrvata s Oxforda, Princetona i FER-a tvrdi; HDZ će potući protivnike do nogu i osvojiti 50 % EU mandata HDZ promo
29. 4. 2019

Još jedno u nizu istraživanja promovirala je danas Televizija N1 te donijela rezultate koji predviđaju žestoku dominaciju vladajuće HDZ stranke na predstojećim EU parlamentarnim izborima. N1 Dataroom naziv je nove ankete a, HDZ-ovci po njoj će masovno birati Resslera, osim kojeg će još pet predstavnika HDZ-a ući u novi saziv EU parlamenta. Odlično prolaze i SDP-ovci koji osvajaju jednako mandata kao i na prošlim izborima, a tri preostala "rezervirana" su za Živi zid, Amsterdamsku koaliciju i Most. Ovako uvjerljive prognoze za HDZ do sada nije bilo, a kad ona stiže ni manje ni više nego s britanskog sveučilišta Oxford, američkog Princetona te zagrebačkog FER-a, u svakom je slučaju za zapaziti. Tim prije jer su njeni autori zapravo i suvlasnici tvrtke Oraclum Intelligence Systems, britanske firme koja koristi društvene mreže i strojno učenje za predviđanje izbora. Anketu koordiniraju osnivači Oracluma: dr. sc. Vuk Vuković koji je s Oxforda, dr. sc. Dejan Vinković s Princetona te prof. dr. sc. Mile Šikić s FER-a. Zanimljivo je kako je anketa provedena na uzorku od 1200 ispitanika i to na pomalo neobičan način, uvažavajući prognoze i društvene krugove ispitanika.

Ispitanike se ne pita za koga će glasati, već za koga misle da će pobijediti na izborima te za koga misle da će glasati njihovi prijatelji, obitelj, susjedi. Svaki pojedinac ima neko mišljenje o tome kakav će biti ishod izbora.

To mišljenje temelji se na trenutnim anketama, na informacijama koje dobiva od okoline (mediji, prijatelji, kolege s posla, društvene mreže) te na informacijama koje dobiva od politički bolje informiranih pojedinca. Na temelju toga moguće je agregiranjem svih pojedinačnih različitih mišljenja dobiti točnu predikciju ishoda bez nužnosti reprezentativnog uzorka populacije. Kako su to u praksi proveli i koga su točno pitali tri doktora iz Hrvatske s firmom i blogom u Velikoj Britaniji nisu pobliže objasnili. Zanimljivo je kako su u sličnom istraživanju američkih predsjedničkih izbora i mjesec dana prije glasovanja prognozirali tada pobjedu "autsajdera". Jednako su bili uspješni i kad su prognozirali Brexit, no bitno manje kad su 2015. pratili Parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Tada su pošetno promašili kad su Koaliciji Hrvatska raste (SDP, A-HSS, HL, HSU, ZS, HNS) predvidjeli 58 mandata, a onoj koju je predvodio HDZ pod imenom Domoljubna koalicija predvidjeli su 68 mandata ili devet više nego što su dobili. Još su gore "falili" kad su Mostu predvidjeli samo osam mandata, a oni su ih na kraju iznenadili s njih čak 19. Žestoku su fulali i sa Živim zidom kojem su davali tri mandata, a koji su tada dobili samo jedan. Jednako su "omašili" i kad su Milanu Bandiću namijenili samo jedan, a on je dobio dva mandata. HDSSB je kod njih kotirao 33,3 posto bolje nego što su Slavonci na kraju osvojili, moravši se zadovoljiti sam samo dva mandata.

Eto, to su reference dr. sc. Vuk Vuković, dr. sc. Dejan Vinković te prof. dr. sc. Mile Šikić, koji će nas u sljedećih šest tjedana redovito, svakog ponedjeljka darivati svojim učenim prognozama.

N1 Dataroom predviđa i ne samo stranačke mandate, već daje i odgovor koji će to zastupnici braniti hrvatske boje u Europskom parlamentu sljedećih pet godina.

U Europski bi parlament ušlo prvih šest kandidatkinja i kandidata s liste HDZ-a, a to su, uz Resslera, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Sunčana Glavak i Marijana Balić.

Na SDP-ovoj listi zahvaljujući preferencijalnim glasovima u EU parlament ide posljednji na listi - Ranko Ostojić, a ne prvoplasirani Tonino Picula. Najbolji rezultat na listi Živog zida ostvario bi Ivan Vilibor Sinčić, na listi NL Most najbolji bi rezultat ostvario Božo Petrov, a u Amsterdamskoj koaliciji daleko najbolji rezultat među ispitanicima ostvaruje Anka Mrak-Taritaš, posljednjeplasirana na listi.

Nitko kao hrvatska trojka s prestižnim univerzitetskim diplomama nije dao toliku prednost Karlu Ressleru, koji predvodi kandidacijsku listu HDZ-a. Prevedeno u postotke HDZ bi prema predviđanjima Oraclumove ankete na izborima osvojio 36,1% glasova. SDP bi bio drugi s 20,5% glasova, a treća bi snaga u državi bio Živi zid s 9,7% glasova. Četvrti bi bio MOST sa 7,4% glasova te bi, od listi koje bi osvojile mandat, Amsterdamska koalicija osvojila 6% glasova.

Na svom Facebook profilu Vuk Vuković je najavio suradnju svoje kompanije s N1 sljedećim riječima:

"Gledajte od ponedjeljka samo na N1 televiziji!"

To je to, dobili smo svoj TV show: N1 Dataroom :)
Oraclum je potpisao ugovor sa N1 na 6 epizoda za prvu pilot sezonu (do ljeta). Ide ponedjeljkom svaka dva tjedna, prva epizoda sad u ponedjeljak 29.04. u 17 sati.
O čemu se radi? Pogledajte video: Hrvoje Krešić i ja, dva dvometraša i dva politička junkija, ćemo komentirati rezultate Oraclumovih anketa. Prvih par epizoda ima fokus na EU izbore, kasnije ćemo i druge društvene, ekonomske i političke teme.

I završit ću svaku emisiju sa: "and that's the way the cookie crumbles" (ko prepozna referencu, kudos!)
Are you not entertained?

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.