Milanovićev udar ispuhao se poput balona od sapunice! Sve je isto k'o i prije njegova pokušaja da SDP-u vrati šansu za preuzimanje vlasti - teško će to bez suverenista proći

STARTmetar 2024. - Tresla se brda, rodio se samo Milanović!

Milanovićeva oluja nije bitnije promijenila političku scenu i dalje do 30 % mogu i HDZ i SDP koalicija i suverenisti

Koliko god da je podigao veliku prašinu Predsjednik Republike je osim vlastitog guranja u prvi plan malo toga napravio. Odnosi tri najveća bloka su nepromijenjeni – do 30 % mogu HDZ, ljevica, a i suverenistički blok. Bit će to mrtva trka do posljednjeg daha.

Možemo, svojevrsni su kolateral Milanovićeve intervencije. Sada imaju dva posto manje - 6,1 posto potporu.

 Po STARTmetar ožujskom projekcijom u Sabor bi ušlo 8 stranaka/blokova – HDZ, SDP koalicija, Domovinski pokret kao treća snaga, Most, Možemo, Pravo i Pravda i IDS!

 

Milanovićev udar ispuhao se poput balona od sapunice! Sve je isto k'o i prije njegova pokušaja da SDP-u vrati šansu za preuzimanje vlasti - teško će to bez suverenista proći Start
20. 3. 2024
STARTMETAR 03 2024. DRUŠTVENE MREŽE + PERCEPCIJA JAVNOSTI
JEDNA  IZBORNA JEDINICA

Koliko god da je Zoran Milanović uskovitlao prašinu pokušavajući prodrmati ponajprije lijevu političku scenu, činjenica je kako se osim velike galame malo toga bitno dogodilo. Natjerao je samo na razmišljanje suverenističke stranke da počnu govoriti o svom savezu. Dogodi li se to, Milanović će ljevici zabiti auto gol, a pokvariti će račune i HDZ-u!

Rezultat je to najnovijeg istraživanja STARTmetar (sredina ožujka), provedeno kao da je Hrvatska jedna izborna jedinica i zbog toga su moguće neznatne greške! Projekcija oslanja se na istraživanje TKO JE TKO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA u kombinaciji s realnim stanjem na političkom tržištu.

Bitno je popravljen rejting SDP-a koji je sad kao predvodnik koalicije narastao za dobrih 9 posto u odnosu na naše zadnje istraživanje s početka drugog mjeseca, no to je direktna posljedica “nestajanja” iz istraživanja čak 7 stranaka. Tako su se glasovi PGS-a, Reformista, Centra, Stranke s imenom i prezimenom, Glasom te HSS-om prelili na stranu takozvane crvene koalicije. Ovako okrupnjeni po našem istraživanju, koje se temelji na podacima prikupljenim analizom društvenih mreža, jedva da su se približili HDZ-u.

Vladajuća stranka Andreja Plenkovića predvodi ljestvicu popularnosti sa 24 posto podrškom birača. Čak su i porasli za 0,5 posto u odnosu na veljaču! SDP koalicija ima potporu od 21,5 %. Ona je bila sve do jučer i do tri posto viša, no Koalicija koja je oformljena početkom ožujka počela se osipati. Ostali su prvo bez Radničke fronte, potom i bez IDS-a, a na kraju i bez Focusa.

Bez dva posto glasača u odnosu na prethodno razdoblje ostalo je Možemo, svojevrsni kolateral Milanovićeve intervencije. Sada imaju 6,1 posto potporu.

Uglavnom, birači su podijeljeni u tri biračka velika bloka, HDZ, Lijevi blok te suverenistički. Svi oni drže po gotovo 30 posto i bit će zapravo pravo iznenađenje promijene li se ovi odnosi. Kako je suverenistički dio stranaka još uvijek iznimno podijeljen, jer jedino Most koalira sa Suverenistima tako da će se upravo na tom teritoriju događati veće promjene. I Domovinski pokret koji je treća po snazi politička opcija, baš kao i Pravo i Pravda Mislava Kolakušića najavili su i zatražili grupiranje. Penavina stranka također je zabilježila rast od 0,1 posto i sad su na 8,5 posto podrške. Most sa Suverenistima im puše za vratom i sad su na 8,1 posto. Pad je to od 0,2 posto u odnosu na veljaču. Domovinski pokret mogao bi znatno ojačati sklopi li savez s Pravom i Pravdom, koja je nakon impozantnog okupljanja i predstavljanja na Zagrebačkom velesajmu došla do 5,1 posto potpore i s time kao posljednja stranka, uz IDS ulazi u Sabor. U odnosu na veljaču rast im iznosi 0,8 posto. Možemo sa 6,1 posto još je jedna od 7 opcija koja bi ušla u Sabor da su danas izbori.

Šanse za prolaz još ima I to samo u svojoj izbornoj jedinici Karolina Vidović Krišto. Svi ostali prolit će glasačko mlijeko uzalud i ne udruže se neće ih biti u Saboru.

Nije daleko od toga ni Karolina Vidović Krišto koja drži i dalje 3,7 posto. Ona bi se mogla domoći Sabora u svojoj izbornoj jedinici, jer tome u prilog govore i njeni rezultati s izbora iz 2020. kad je u 9. izbornoj jedinici osvojila gotovo 5500 glasova. U drugim izbornim jedinicama teško će Odlučnost i pravednost do Sabora. Imaju odličan koalicijski potencijal i mnogi ih mame, a hoće li se ponosita Karolina Vidović Krišto, ipak u posljednji trenutak predomisliti i prikloniti nekome, u velikoj će mjeri ovisiti i rezultati suverenista, a i njeni sami. U slučaju objedinjavanja Mosta, Domovinskog pokreta, Suverenista, Prava i Pravde, Odlučnosti i Pravednosti ova skupina bi mogla i do relativne pobjede. To je, kako sada stvari stoje, čista utopija, jer Odlučnost i pravednost, iako su na 3,7 posto potpore i dalje inzistiraju na samostalnom izlaženju na izbore, a signala za daljnje okupljanje na stižu ni iz Mosta. Na taj način dosta će biti prolivenog mlijeka (i do 10 mandata) u ovoj skupini, no izgledna je koalicija Domovinskog pokreta i Prava i Pravde koji bi sa zajedničkim nastupom mogli potegnuti i do 17 mandata. Most bi uz ovakve projekcije mogao računati na najviše 10 zastupnika, a OiP na samo jedan. Udruženi suverenisti imaju potencijal i od 40 mandata!
Sve to ide na ruku HDZ-u te SDP koaliciji, jer D'Hondtova je metodologija nemilosrdna. Iako su se brojni zaklinjali na koalicije i dalje u fokusu imamo još najmanje 10 stranka koje će izaći samostalno na izbore. Svi oni, ako se kojim slučajem ne udruže, ili priklone nekom od blokova, bit će dio takozvane gubitničke divizije. Svi oni zajedno mogli bi potegnuti i do 10 posto, no ostati će bez mandata. Izuzetak je tu IDS koji tradicionalno u svojoj izbornoj jedinici osvaja 3 zastupnička mjesta.

Veliko iznenađenja STARTmetar istraživanja je nova umirovljenička stranka Dragice Trumbetaš koja je s 1 posto potpore zasjenila HSU

Radnička fronta, Fokus i Republika trebali bi se ozbiljno zapitati, a što sada? Samostalno teško mogu do cilja, do Sabora, a svi su blizu dva posto potpore. Svojevrsno iznenađenja na STARTmetar rang listi predstavlja posve nova stranka umirovljenice Dragice Trumbetaš, „Hoćemo pravedno“. Imaju jedan posto potporu i istisnuli su s liste tradicionalni HSU, kojem zvone zvona na uzbunu. Jednako kao i Ivici Todoriću s posljednjom 406. strankom u Hrvata koja je registrirana na isti dan na koji je Milanović proglasio izbore. Od njegove Zajedno Hrvatske lošiji su jedino Socijaldemokrati Davora Bernardića koji bi mogli za koji dan nestati s političke scene.

 

STARTmetar istraživanje bitno se razlikuje...

...od onih koje provode agencije koje snabdijevaju hrvatske mainstream medije, tri nacionalne televizije sa svojim podacima. Tako je za primijetiti kako posebice HDZ, a I ljevica imaju bitno manju potporu birača nego što su projekcije Promocije plus te Ipsosa. Projekcija se oslanja na istraživanje TKO JE TKO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA u kombinaciji s realnim stanjem na političkom tržištu.

Kako stvari stoje, želi li opozicija srušiti HDZ jedina zdravorazumska, a i matematička formula je udruživanje u najviše tri do četiri koalicije. Sve iznad toga voda na mlin ide HDZ-u

 

 

 

1.   HDZ                                                            24,0 %                        

2.   SDP / KOALICIJA                                      21,5 %

3.   DOMOVINSKI POKRET                                 8,5 %

4.   MOST                                                            8,1 %

5.   MOŽEMO                                                       6,1 %

6.   PiP KOLAKUŠIĆ                                            5,1 %

7.   OiP KRIŠTO                                                  3,7 %

8.   RADNIČKA FRONTA                                     2,1 %

9.   IDS                                                             2,0 %

10. FOKUS                                                        1,8 %

11. REPUBLIKA                                                 1,7 %

12. HOĆEMO PRAVEDNO                                 1,0 %                                                    

13. ZAJEDNO HRVATSKA                                 0,8  

14. SOCIJAL DEMOKRATI                                 0,5 %                                                      

15. NEODLUČNI                                               13,1 %

 

 

 

KAKO STOJE: DESNICA – LJEVICA – CENTAR – PROTESTNI

 

 

LIJEVO                           27 %

DESNO                           24,28 %

HDZ                                23,5 %

PROTESTNI                   13.%

CENTAR                          9 %             

OSTALO                          3,22 %             
 
                                      100 %

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PARLAMENTARNI IZBORI 2024.  ISTRAŽIVANJE POPULARNOSTI STRANAKA I KANDIDATA

.

 

Startmetar je dokazano bilo najtočnije istraživanje 2019. na posljednjim euro parlamentarnim izborima. Jedini smo od svih onih koji su se bavili projekcijama uspješnosti pogodili ama baš sve liste koje su dobile podršku glasača te pobijedile na tadašnjim izborima. Od HDZ-a preko SDP-a,  Suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida do Amsterdamske koalicije.

Nitko drugi osim Startmetra nije točno prognozirao koje će stranke i liste imati mjesta u Euro parlamentu. Upravo zahvaljujući tom uspjehu držimo kako smo među relevantnijim i pozvanijim da i ove godine vodimo aktivnu ulogu u projekcijama.

 

 

Posve drukčija metodologija istraživanja

 

Ovo je naše drugo istraživanje popularnosti starnaka u 2024. Neovisna je to projekcije, temeljena na istraživanju javnog mnijenja kombiniranim s više manje egzaktnim kretanjima na brojnim društvenim mrežama. Po toj metodologiji radili smo i 2019. i postigli rezultat koji nitko nije.

 

 

 

 

SVE O LAŽNIM HR ANKETAMA!

 

HDZ-u su tako “renomirane agencije” 2019. davali 52,55% VIŠE glasova, a Ruži Tomašić 74,19% MANJE, a Sinčića su 2014. prevarili za 69,05%!
 

 

Ne vjerujte „etabliranim“, zapravo naručenim anketama.

Istražili smo za koga rade, zašto griješe, iz kojih razloga ne odgovaraju za katastrofalne rezultate, tko ih plaća… Amsterdamskoj koaliciji u samo tjedan dana povisili su rejting na EU izborima i 11 posto, a nakon izbora bili su tamo gdje im je mjesto, na 5%!

 

Britanska tvrtka u suvlasništvu Vuka Vukovića, Hrvata s Oxforda tvrdila; HDZ će potući protivnike do nogu i osvojiti 50 % EU mandata, Suverenistima i Listi 15 nisu davali ni najmanje šanse, prognozirajući im samo 2,2, odnosno 3,3 posto. Ni Ipsos plus, baš kao ni Promocija plus nisu bili ništa bolji. Usprkos svemu, oni i dalje kroje predizborno vrijeme, a nacionalni mediji ih uzimaju kao referentno mjesto. U civiliziranim zemljama nakon takvog promašaja ne bi im više dali ni zahod čistiti, no u nas su ponovo upregnuti, ovako velike pogreška nikada do sada nisu bile zabilježene. Ništa neobični i za svjetske prilike, jer vlast se brani svim sredstvima. Tako i naručenim anketama. No, pametne države, ponajprije onima kojima je do uzvišene demokracije, dosjetile se. Ovisno od države do države zabranjeno je objavljivanje ankete i to u razdoblju od tjedna pa sve do tri mjeseca pred izbora. Zašto tome nije tako i u nas. Zna se.

Na pretprošlim predsjedničkim izborima 2014. griješilo se sve u 16. Naravno bez posljedica. Agencija Ipsos Puls u istraživanju obavljenom od 11. do 17. prosinca 2014.  objavila je da Josipović ima podršku 46,5 posto birača, Kolinda Grabar-Kitarović 34,9 posto. Promocija Plus u istom periodu dala je Josipoviću 42,1 posto, a Grabar-Kitarović 30,5 posto glasača. Procjene za drugi krug nisu objavljivale. Za Josipovića su fulali 17,3%! Kod Kolinde Grabar Kitarović pogreška im je bila 18,05%, a kod Ivana Sinčića greška je iznosila 63,9%. A kako su griješili proljetos, pred Euro parlamentarne izbore? Pogledajte.

 

KOLIKO SU “FULALI”

1. ORACLUM 51,32%

2. PROMOCIJA PLUS 30,51%

3. IPSOS 28,26%

 

 

NAJVEĆE GREŠKE

 

ORACLUM

DALI IM VIŠE NEGO SU DOBILI

1. ŽIVI ZID               95,92 %

2. MOST                 56,00%

3. HDZ                      52,55%

 

DALI IM MANJE NEGO SU DOBILI

1. RUŽA TOMAŠIĆ        74,19%

2. MISLAV KOLAKUŠIĆ  58,19%

PROMOCIJA PLUS

DALI IM VIŠE NEGO SU DOBILI

1. AMSTERDAM        32,79 %

2. ŽIVI ZID               30,61%

3. HDZ                      7,80%

 

DALI IM MANJE NEGO SU DOBILI

1. RUŽA TOMAŠIĆ        48,38%

2. MISLAV KOLAKUŠIĆ  40,45%

3. SDP                         12,36%

 

IPSOS

DALI IM VIŠE NEGO SU DOBILI

1. ŽIVI ZID                30,61 %

2. HDZ                    24,08 %

3. AMSTERDAM          19,31 %

 

DALI IM MANJE NEGO SU DOBILI

1. RUŽA TOMAŠIĆ        50,73 %

2. MISLAV KOLAKUŠIĆ  35,38 %

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.