Bijela kuća: moguće strano uplitanje neće utjecati na ishod izbora

Američke vlasti unaprijed su otkrile navodne prijetnje, rekao je pomoćnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robert O’Brien.

Bijela kuća: moguće strano uplitanje neće utjecati na ishod izbora Pexels
28. 10. 2020

Procijenjeno miješanje stranih zemalja u izbore u Sjedinjenim Državama neće promijeniti glasove američkih birača. To je u nedjelju najavio pomoćnik predsjednika Sjedinjenih Država Robert O’Brien za nacionalnu sigurnost u intervjuu za CBS.

Zamoljen je da prokomentira nedavne izjave američke obavještajne službe o naporima pripisanim nekim zemljama da se miješaju u američki izborni proces, posebno dobivajući pristup samom izbornom sustavu kako bi promijenili američki glas ili stvorili razne prepreke u tom pogledu. "Ne, oni neće moći učiniti ništa od toga", rekao je savjetnik šefa države. - "Unaprijed smo ih uhvatili (pronašli navodne prijetnje) jer imamo izvrsne stručnjake na polju kibernetičke sigurnosti koji ne dopuštaju [hakerske napade]. Ali oni (hakeri) ne mogu učiniti ništa da promijene vaš glas ili vas spriječe da glasate. "

Prema O'Brienu, "najbolji način" za glasače da "poraze američke strane protivnike" jest "izaći i glasati". "Mislim da ono što sve ove zemlje pokušavaju učiniti je <...> zasijati razdor među Amerikancima i izazvati kaos. To čine na svaki mogući način."

Predsjednički pomoćnik također je naglasio da je 95% glasačkih listića u cijeloj zemlji nekako fiksirano na papiru, što hakerima čini "izuzetno teško" miješati se u izbore.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim.